Zakaj denar ni enaka sreča: intervju z Jeanom Chatzkyjem

Zakaj denar ni enaka sreča: intervju z Jeanom Chatzkyjem
Zakaj denar ni enaka sreča: intervju z Jeanom Chatzkyjem

Video: Zakaj denar ni enaka sreča: intervju z Jeanom Chatzkyjem

Video: Zakaj denar ni enaka sreča: intervju z Jeanom Chatzkyjem
Video: Find out if Wells Fargo owes you $$$ #money #finance #wealth #investing #rich #cash #savings #budget 2023, September
Anonim

Savvy Psychologist: Danes imamo srečo, da se nam pridružijo Jean Chatzky, finančni urednik NBC's Today Show in avtor več knjig. Njena najnovejša, "Age-Proof: Živeti dlje, če ne izterjate denarja ali zlomite hip" v februarju poleti. Jean, dobrodošel!

Jean Chatzky: Veliko hvala, ker ste me imeli.

SP: Zelo sem vesel, da danes govorim z vami, ker sta denar in psihologija neločljivo prepletena. Lahko nas motivira. To lahko povzroči tesnobo. Kot kažejo nedavne študije, lahko vplivajo na naše ravni sočutja in empatije. B ut morda najbolj pomembno, da je ocenjena številka ena vir stresa. V tistih dneh, ko smo zaskrbljeni zaradi denarja, kaj natančno smo zaskrbljeni?

JC: No, skrbi nas, da nismo imeli dovolj denarja, da bi preživeli življenje, zato smo še posebej zaskrbljeni, ker je dolgoživost, z izjemo preteklega leta, ko se je malo umirila, stalno povečevala in up. Skrbimo, da ne moremo vzdrževati življenjskega standarda in skrbimo za stroške zdravstvene oskrbe, zlasti zato, ker rastejo po stopnji, ki je bistveno večja od stopnje inflacije, in sicer približno 6-7% letno.

Torej, vse te stvari združite in imeli ste prav, dobite snop stresa. Ko sem pisal Starostna dokazila z dr. Michaelom Roizenom smo napisali velik del o stresu, saj je stres največji dejavnik staranja, največji vzrok za stres pa denar. Moraš se spoprijeti s temi stvarmi.

SP: Nekateri finančni stresorji so sistemski, vendar je veliko elementov finančnega stanja, ki ga lahko nadzorujemo. Katere stvari lahko storimo za ublažitev naših denarnih napetosti in skrbi?

To ni znesek denarja, ki ga imate, zaradi česar ste srečni ali nesrečni.

JC: Mislim, da jih pomirimo z akcijami. Ukrepi so lahko majhna dejanja, ki vas premaknejo v pravo smer, vendar bodo sčasoma končale večje, bolj temeljite ukrepe. Sem naredil veliko študijo o denarju in sreči za knjigo, ki sem jo napisal pred nekaj leti Deset zapovedi finančne sreče, in kar sem se naučil, je, da to ni količina denarja, ki jo imate, zaradi česar ste srečni ali nesrečni; Ko imate sposobnost, da živite udobno, študije kažejo, da je ta številka okoli 75.000 dolarjev letno - več denarja vam ne bo več prineslo sreče.

Kaj volja kupi več sreče je nadzor nad denarjem, ki ga imate, in ta nadzor ima obliko številnih posebnih dejanj. Če boste lahko prihranili celo 5% svojega dohodka letno, če boste lahko ohranili svojo raven dolga pod nadzorom, če boste lahko plačali svoje račune, ko pridejo, namesto da jih shranite v kup kupiti enkrat ali dvakrat na mesec, potem vse te stvari vam daje občutek večjega nadzora in manj stresa.

SP: Poleg denarja, ki je stresno za posameznike, je denar tudi stresen za pare - Dejstvo je, da je številka ena, o kateri se pari bojijo. Torej, kako se lahko pari prenehajo sprijazniti in začeti komunicirati, da pridejo na isto stran o svojem denarju?

JC: Mislim, da prva stvar, ki jo je treba priznati, je, da tako, kot da posamezniki niso vedno pripravljeni na to, da vedno delajo pravo stvar, ko gre za denar, parov ne vodita, da bi bili enaki repliki drug drugemu, kjer je denar. Morda vnesete zakonsko zvezo in domnevate, da imate enake želje in cilje, vendar pogosto to ni točno, in o teh stvareh se pogosto ne pogovarjamo, zlasti kadar je denar vpleten, kar ima za posledico majhne argumente, ki so utemeljeni v teh predpostavkah.

Način za rešitev tega je, da se strinjate z velikimi stvarmi; poskusite se dogovoriti o tem, kakšni so vaši dolgoročni cilji, letos in deset let od zdaj naprej in dvajset let. Pomembno pa je tudi, da se strinjate, da se ne strinjate, da bi drug drugemu dali nekaj avtonomije pri osebni porabi. Všeč mi je ideja, da imam tri ločene lončke denarja - račun za mene, račun za vas in račun za hišo - in ne poskušam micromanage osebnega računa posameznika, dokler se srečujemo z našimi dolgoletnimi izkušnjami, dolgoročne varčevalne in naložbene cilje za prihodnost.

SP: V filozofiji vašega denarja poudarjate potrebo po vrnitvi. Obstaja tona raziskav, ki kažejo, da so ljudje, ki dajejo nazaj, bodisi z denarjem ali s časom, srečnejši in bolj zdravi, zato je zanimiv koncept, ki ga je treba upoštevati. Ali nam lahko poveste, kako dati denar, nas dejansko naredi dolgoročno bogatejši?

Ljudje, ki dajejo nazaj, so pogosto srečnejši, bolj zdravi in še bogatejši.

JC: Ko dajete denar, da podprete nekaj, za kar verjamete, lahko izven sebe in se počutite, kot da pomagate nekdo, katerega težave so drugačne od vsakodnevnih težav, s katerimi se srečujete. Ta perspektiva je resnično pomembna, ker se osredotoča na vsakdanje probleme, s katerimi se ukvarjate dan in dan, ter vas prisili, da razmišljate večje.

Ne glede na to, ali gre za svet na splošno, ali širšo bolezen ali skupnost na splošno, se osredotočite na to, kje lahko vplivate na spremembe s svojimi viri in pomagate doseči nekaj večjega od sebe.Mislim, da je to tisto, o čem je vse, in zato ljudje, ki dajejo nazaj, so pogosto srečnejši, bolj zdravi in še bogatejši.

Če želite slišati preostanek intervjuja Jeana, prilagodite se tej tedenski epizodi podcasta Savvy Psychologist v zgornjem desnem predvajalniku ali na iTunes ali Stitcher.

Image
Image

Jean Chatzky, finančni urednik NBC's TODAY show, je nagrajeni osebni finančni novinar, osebni finančni veleposlanik AARP in gostitelj podcasta HerMoney na iTunesu. Jean je tudi najbolj prodajan avtor. Njena najnovejša knjiga, Age-Proof: Living Longer Without Running Out of Money ali Breaking Hip, ki jo je napisala z dr. Michaelom Roizenom, bo izdana februarja. Verjame, da je vedenje, kako upravljati z našim denarjem, eno najpomembnejših življenjskih znanj za ljudi v vseh starostih in si je prizadevalo, da bi pomagala pri poenostavitvi denarnih zadev in povečanju finančne pismenosti zdaj in za prihodnost.

Več nasvetov zdravega psihologa

Priporočena: