Kdaj bi morali ponovno oceniti stopnjo tolerance tveganja?

Kazalo:

Kdaj bi morali ponovno oceniti stopnjo tolerance tveganja?
Kdaj bi morali ponovno oceniti stopnjo tolerance tveganja?

Video: Kdaj bi morali ponovno oceniti stopnjo tolerance tveganja?

Video: Kdaj bi morali ponovno oceniti stopnjo tolerance tveganja?
Video: How to get your tax refund: prepaid and cash card options - YouTube 2023, December
Anonim

Ko gre za vlaganje, ali igrate varno ali tvegate svoj denar v upanju na veliko vrnitev? Vaš odgovor danes morda ne bo isti leta ali celo naslednjega meseca. Tukaj je, ko morate ponovno oceniti vašo toleranco za tveganje.

V določeni točki vaše investicijske dobe ste verjetno zaprosili, da določite svojo toleranco za tveganje. To je potrebno, da ustvarite pravi portfelj za vaš profil naložb. Morda ste celo izpolnili vprašalnik, ki vam je pomagal ugotoviti, kje stojite. Ali je čas, ko morate ponovno oceniti svojo toleranco za tveganje?
V določeni točki vaše investicijske dobe ste verjetno zaprosili, da določite svojo toleranco za tveganje. To je potrebno, da ustvarite pravi portfelj za vaš profil naložb. Morda ste celo izpolnili vprašalnik, ki vam je pomagal ugotoviti, kje stojite. Ali je čas, ko morate ponovno oceniti svojo toleranco za tveganje?

Kaj je tvegana toleranca in zakaj je pomembno?

Naložbe vključujejo kompromis med tveganjem in nagrado. Na splošno so naložbe, ki proizvajajo višje donose, tudi večje tveganje izgube. Toliko tveganja je v bistvu kolikšno tveganje ste pripravljeni sprejeti v zameno za določen donos na vaše naložbe.

Toleranca tveganja prihaja v treh splošnih kategorijah, čeprav obstajajo različne razlike med posameznimi:

Konzervativno

Če spadate v to kategorijo, zamisel o izgubi denarja za vaše naložbe postane neprijetno. Raje si varnejše naložbe, ki jih ne boste izgubili. Na skrajnem primeru boste morda celo popolnoma tveganje ni, ki bi vaše naložbene možnosti omejili na varne naložbe, ki se zanimajo, in ne vplivajo na vrednost.

Zmerno

V zameno za višje donose ste pripravljeni sprejeti skromno stopnjo tveganja. Morda boste zadovoljni s portfeljem, ki ima majhno večino v zalogah, vendar velika manjšina v varnejših sredstvih.

Agresivno

Malo se bojite, da boste izgubili denar in ste pripravljeni tvegati večino svojega portfelja v delnicah in drugih naložbah v kapital, ki bi lahko ustvarili večje donose kot varna sredstva.

Razumevanje vaše tolerance tveganja je pomembno pri določanju dodelitve sredstev v vašem portfelju. Če ste na primer konzervativni, imate lahko v varnih sredstvih 80% svojega denarja in 20% v zalogah. Zmerno je lahko 60% zalog, 40% varnih sredstev, medtem ko je lahko agresivno 80% ali 90% v zalogah in samo 10% do 20% v varnih sredstvih.

Kako je določena tvegana toleranca

Mnogi, morda najbolj investicijske platforme danes ponujajo neko obliko ocene tveganja. To je pogosto vrsta vprašanj, ki so namenjena merjenju vaše sposobnosti sprejemanja tveganja. Vprašanja bodo osredotočena na vaše naložbene cilje, časovno obdobje naložbe in koliko izgube ste pripravljeni tvegati pri doseganju določenih stopenj donosa.

Vendar pa Komisija za vrednostne papirje in vrednostne papirje v ZDA (SEC) opozarja, da so lahko ti vprašalniki koristno izhodišče, rezultati pa so lahko pristranski glede na finančne izdelke ali storitve, ki jih prodajajo podjetja ali posamezniki, ki sponzorirajo spletne strani.

Pomembno je tudi razumeti, da toleranca tveganja ni določena določitev. V različnih obdobjih v vašem življenju se lahko odstopanje od tveganja spremeni.

Kakšne so okoliščine, v katerih se to lahko zgodi?

Kdaj bi morali ponovno oceniti toleranco tveganja?

Medtem ko je morda skušnjava prevzeti stalno nevarnost tolerance, je resničnost, da se spreminja, ko se vaše življenje spremeni.

Tukaj je nekaj primerov:

Ko postanete starejši

Toleranca tveganja se običajno zmanjšuje s starostjo. To je povezano z večjimi življenjskimi izkušnjami in zavedanjem, pa tudi z zmanjšanjem vašega investicijskega obdobja.

Ko ste mladi, ste morda agresivni vlagatelj. To je smiselno, ker imate desetletja, da bi nadomestili morebitne izgube, ki bi jih lahko povzročila nesreča na borzi ali podaljšan trg medveda. Toda, ko postanete starejši, je manj časa za premagovanje pomembnih izgub.

Če ste na finančnih trgih doživeli številne večje upade in padce, lahko to naredite tudi bolj konzervativno. Zavedajoč se potenciala izgube, se lahko zdi vse bolj nepripravljen, da svoje portfelj izpostavite potencialu.

Ko pridete do svojega naložbenega cilja

Če je naložbeni cilj, kot je upokojitev, 30 let v prihodnost, je lažje agresivno. Imate dovolj časa, da se odpravite na ups in padce trga. Enako pomembno je, da ste v boljšem položaju, da izkoristite možnosti, ker nimate trenutne potrebe po denarju.

Toda, ko se približate cilju naložbe, v tem primeru upokojitvi, potrebujete določeno raven portfelja. Če ste blizu te ravni in vašemu cilju, boste nujno postali bolj konzervativni. Ni potrebe po nepotrebnih priložnostih, ko je naložbeni cilj na vidnem mestu.

Ko se spremeni situacija v družini

Popoln primer je rojstvo otroka. Kot ena oseba ali poročena brez otrok je lahko vaša stopnja strpnosti zelo agresivna. Morda imate celo 100% svojega denarja v zalogah. Toda z vzgojo enega ali več otrok boste morda postali bolj konzervativni. To je zato, ker bo verjetnost, da bo v vašem naložbenem portfelju prišlo do precejšnje izgube, vplivala na vašo družino in ne le na samega sebe.

Nasprotno pa se lahko vašo toleranco za tveganje poveča, ko vaši otroci pridejo v starost, in niste več v prvi vrsti odgovorni za njihovo podporo.

Ko se Vaša poklic ali dohodek spremeni

Če imate posebno varno delo, z udobno raven dohodka, je lažje agresivno z investicijskimi aktivnostmi. Ampak recimo, da greš iz plačanega položaja v tisti, ki plača predvsem provizijski dohodek. Ker je zdaj večje tveganje, povezano z vašim dohodkom, se lahko odločite, da postanete bolj konzervativni z vašimi naložbami.

Enaka situacija bi se lahko zgodila, če bi morali plačati veliko plačo na plačano službo. Zaradi omejitev strožjega gospodinjskega proračuna lahko z vašim portfeljem postanete bolj konzervativni, samo če denar postane potreben za podporo vašega proračuna.

Če doživite pomemben zdravstveni dogodek

Če imate dobro zdravje, je lažje agresivno z vašimi naložbami. Ampak, če bi vaše zdravje upadlo, boste morda postali bolj konzervativni.

Razlog je preprost; če ste zdrav, verjetno nimate takojšnjih potreb po sredstvih v vašem portfelju. Toda, če se vaše zdravje poslabša, bi lahko potreba po uporabi vaših naložb postala resnična možnost. V tem primeru lahko preusmerite na bolj konservativni portfelj.

Podobno, če se zdravstveno stanje bistveno izboljša, se lahko premaknete nazaj v bolj agresiven portfelj.

Če doživite večjo življenjsko spremembo

Ločitev je primer. Če ste v stabilnem zakonu, ste lahko bolj agresivni z vašimi naložbami. Ampak, če se vaša zakonska zveza konča z razvezo, se lahko finančna sredstva raztegnejo, s čimer se odpira možnost, da bodo investicijski skladi potrebni za osnovne življenjske stroške.

Prehod iz dveh dohodkovnih gospodinjstev v gospodinjstvo z enim dohodkom običajno zahteva bolj konzervativni naložbeni pristop.

Nasprotno, če ste samski, ste lahko dokaj konservativni pri vlaganju. Ampak, če se boste poročili, boste morda postali bolj agresivni na moč dveh dohodkov.

Končna razmišljanja o tem, ali bi morali ponovno oceniti toleranco tveganja

Kot vidite, vaša toleranca tveganja ni fiksna situacija. To se bo spremenilo, ko se bo vaše življenje spremenilo in se morate ustrezno prilagoditi. Če je bilo dolgo časa, saj ste ponovno ocenili vašo toleranco za tveganje, je verjetno čas, da ga še enkrat pogledate. In to idejo bi morali ponovno preučiti vsakič, ko boste imeli občutno spremembo v življenju skupaj s ponovnim ocenjevanjem vašega naložbenega portfelja.

Priporočena: