Kakšna je razlika med Roth 401k in Roth IRA?

Kazalo:

Kakšna je razlika med Roth 401k in Roth IRA?
Kakšna je razlika med Roth 401k in Roth IRA?

Video: Kakšna je razlika med Roth 401k in Roth IRA?

Video: Kakšna je razlika med Roth 401k in Roth IRA?
Video: «Мальчик айкидо», который в порядке, независимо от того, сколько раз его бросает противник. 2023, Oktober
Anonim

Q: Sem bil na nedavnem seminarju za upokojitev na delovnem mestu, kjer je dejal, da bi lahko prispeval skupaj 30.500 $ za Roth 401k in Roth IRA. Ali lahko pojasniš, kako to deluje in kakšna je razlika med Roth 401k in Roth IRA?

A: 401k je vrsta pokojninskega načrta, ki ga upravlja delodajalec ali ga ustvari nekdo, ki je samozaposlen. Individualni dogovor o pokojninah ali IRA je načrt, ki ga ustvari in upravlja posameznik.

Tukaj so skupni zneski, ki jih lahko prispevate za obe vrsti pokojninskih načrtov za leto 2015:

  • 401k (tradicionalno ali Roth): 18.000 $ (ali $ 24.000, če ste starosti 50 let ali več)
  • IRA (tradicionalno ali Roth): 5.500 dolarjev (ali 6.500 dolarjev, če ste stari 50 let ali več)

Opazili boste, da lahko, če ste starosti 50 let ali več, prispevate skupno 30.500 $ (24.000 + 6.500 USD). Če ste mlajši, lahko prispevate skupaj 23.500 dolarjev na 401k in IRA.

Zdaj pa pokrijemo, kaj pomeni Rothov račun. Glavna razlika med tradicionalnim in Roth računom je, kako se vaš denar obdavči. Ko vložite denar na tradicionalni račun za upokojitev, se vaši prispevki opravijo pred davki. Kasneje se vaši prispevki in vsi zaslužki obdavčijo ob ukinitvi.

S kakršnimkoli računom Rotha se vaši prispevki opravijo po obdavčitvi. Toda niti vaši prispevki niti zaslužki niso obdavčeni, ko boste v prihodnosti vzeli izplačila.

Glejte tudi: Kako dobiti Roth IRA?

Lahko prispevate k tradicionalnemu računu, računu Roth ali kombinaciji obeh do letnih dovoljenih meja. Na primer, lahko v istem letu prispevate 2 000 $ k tradicionalnemu IRA in $ 3,500 Roth IRA, če ste mlajši od 50 let.

Vendar ima Roth IRA posebno pravilo, ki omejuje ali prepoveduje plačevanje prispevkov. Na primer, če ste en sam davčni zavezanec, ne morete sodelovati v Roth IRA, potem ko spremenjeni prilagojeni bruto dohodek doseže 131.000 dolarjev za leto 2015.

Ampak kaj je grozno o Roth 401k je, da ni omejitev dohodka! Torej, vsako leto lahko maksimalno iztržiš Roth 401k, ne glede na to, koliko si zaslužil. Po drugi strani pa, ali lahko maksimalno izstopite iz Roth IRA, je odvisno od vašega dohodkovnega in davčnega statusa.

Druge povezave, ki vam bodo morda všeč:

7 prednosti in slabosti naložb na račun za umik pri delu

Vaš vodič za Roth IRA, 1. del

Pravila za uporabo IRA bivališča

25 + Najboljša finančna in produktivnostna orodja

Poveži se z mano po spletu Facebook, Twitter in Google+

Kliknite tukaj za prenos 2 prosta poglavja o denarnih dekletih "Smart Moves", da bi povečali bogastvo

Image
Image

Pridobite knjigo denarnih deklet!

Iščete več denarja ali velikega darila? Dvignite kopijo (ali več!) Smart Girl's pameten premakne, da raste bogat. Povedal vam je, kaj morate resnično vedeti o denarju, ne da bi vas bogastili s tem, kar vam ni. Pridobite papirno knjigo ali ebook danes!

Zmeden mladi poslovnež slika iz vljudnosti Shutterstock. Več nasvetov iz denarja

Priporočena: