Kaj morate vedeti o inflaciji?

Kazalo:

Kaj morate vedeti o inflaciji?
Kaj morate vedeti o inflaciji?

Video: Kaj morate vedeti o inflaciji?

Video: Kaj morate vedeti o inflaciji?
Video: Дан Ариэли: Насколько мы самостоятельны в принятии решений? 2023, Oktober
Anonim

Ali je bila inflacija v mislih? V tej epizodi bom razpravljal o tem, kaj povzroča inflacijo in vam pove o naložbenih vozilih, da bi zaščitili svoje gnezdo.

Kaj je inflacija?

Inflacija je povečanje splošne ravni cen blaga in storitev sčasoma. To dokazuje dejstvo, da ste v 40. letih 20. stoletja v ZDA lahko kupili hlebček za 0,15 dolarja in nov avto za manj kot 1000 dolarjev!

Vrednost dolarja se lahko meri samo s kupno močjo. Ker inflacija povzroča zvišanje cen, vsak dolar kupi manjši odstotek blaga ali storitve. Če je stopnja inflacije 4%, potem bo 2 kruh kruha stala 2.08 $ na leto. Po inflaciji naš denar preprosto ne kupi istega blaga ali storitev, ki jih je storila vnaprej. Zato se mnogi bojijo inflacije in razmišljajo o njej kot zlo silo, ki jo je treba ukrotiti.

Kaj povzroča inflacijo?

Torej, kaj povzroča inflacijo? No, najbolj sprejeta ideja o inflaciji je, da je posledica povečanja denarne ponudbe gospodarstva.

Če želite razumeti ta monetaristični pogled, si predstavljamo gospodarstvo, kjer nič ne obstaja, razen kruhov in dolarjev, ki jih natisne vlada. Ko je več denarja natisnjeno in pride v roke potrošnikov, je v gospodarstvu na voljo več dolarjev za nakup enake količine kruha. To bo povzročilo cene, ki so jih potrošniki pripravljeni plačati.

Kako se meri inflacija

Veliko je inflacijskih ukrepov. Ampak najbolj znana je Indeks cen življenjskih potrebščin ali CPI. CPI razkriva spremembe v maloprodajnih cenah košarice potrošniškega blaga, kot so hrana, oblačila in avtomobili. Indeks vsako leto primerja vrednost enake košare za izračun stopnje inflacije za to obdobje. Izdaja ga mesečno Urad za statistiko dela.

Tukaj je priročen inflacijski kalkulator ki vam omogoča prilagoditev vsakega zneska denarja za inflacijo v skladu s CPI od 1800 do danes.

Nominalne in realne obrestne mere

Resnična vrednost vašega premoženja ni njihova absolutna vrednost dolarja, ampak kaj je mogoče kupiti s temi dolarji. Če vaše naložbe prinašajo donos na ali pod stopnjo inflacije, izgubijo vrednost.

Zato je pomembno razumeti razliko med nominalnimi obrestnimi merami in realnimi obrestnimi merami. Nominalna obrestna mera ni prilagojena inflaciji, realna obrestna mera pa je prilagojena inflaciji. Tako je realna obrestna mera nominalni tečaj minus inflacija.

Na primer, če na CD-ju zaslužite 5% obresti na leto in inflacija znaša 4% letno, potem je realna obrestna mera, ki jo prejmete, 1% (to je 5% - 4%). Dejanska vrednost vaše naložbe se bo povečala le za 1%, ko se upošteva kupna moč denarja.

Naložbe, ki so offset Inflation

Torej, kako lahko sredstva zaščitimo pred inflacijo? Varščine z indeksi inflacije zagotavljajo donos višje od stopnje inflacije, če so v posesti do zapadlosti. Ti resnični donosi ponujajo zaščito pred inflacijo, vendar zagotavljajo nizke donose naložb.

Sledijo 5 različnih vrst varčevanih vrednostnih papirjev:

1. Zakladniške vrednostne papirje, zavarovane z inflacijo (TIPS) so podprte z zvezno vlado. Plačujejo obresti na glavnico, ki je prilagojena inflaciji, kot jo meri CPI.

Tukaj je nasvet o NASVETIH: da bi se izognili plačilu davka od dohodka, ki je posledica povečane glavnice, te naložbe držite na odlogu davka, kot je IRA.

2. Mestne hčerinske družbe, povezane z inflacijo izdajajo različni vladni subjekti. Plačujejo obresti na podlagi CPI. Sorodne so občinskim obveznicam, ker so izvzete iz zveznih davkov in iz večine državnih in lokalnih davkov.

3. Korporativni inflacijski povezani vrednostni papirji izdajo podjetja. Nosijo več tveganja in zato plačajo višje donose. Prihodki se mesečno prilagajajo za spremembe v stopnji inflacije.

4. Potrdila o depozitu, povezana z inflacijo so zavarovane s strani Zvezne centralne depotne družbe (FDIC). Obrestne mere se vsako leto spreminjajo na podlagi inflacijskih sprememb.

5. Inflacijsko povezane obveznice (I obveznice) so podprte z zvezno vlado. Rastejo z inflacijsko indeksiranimi dohodki do 30 let. Zvezni davek od dohodka se odloži, dokler obveznice zapadejo ali jih prodajate in so oproščeni davkov na državne in lokalne davke.

Več finančnih institucij trži vrednostne papirje, zaščitene z inflacijo, vlagateljem, ki verjamejo, da se bo inflacija še naprej povečevala. Naložbe so lahko v obliki posameznih vrednostnih papirjev ali vzajemnih skladov.

Preden grem, tukaj je končni konj, ki se bojuje proti inflaciji. Kadar je mogoče, se pogajajo o pogodbah o zaposlitvi, ki vključujejo avtomatsko letno povečanje, ki ustreza stopnji inflacije v preteklem letu.

Upravno

Chi-Ching, to je vse za zdaj, ljubezen Money Girl, vaš vodnik za bogatejše življenje.

Vesel sem, da poslušaš. Pošljite vse e-poštne komentarje in vprašanja [email protected]. Če pozabite na te kontaktne podatke, pojdite na spletno mesto za hitro in dišavo nasvet quickanddirtytips.com.

Ta podcast je namenjen le izobraževalnim namenom in ni namenjen nadomestnemu iskanju osebnega, strokovnega svetovanja. Preden naredite pomembne finančne odločitve, se posvetujte s davčnim ali finančnim svetovalcem.

Iz slike iz Shutterstocka Več nasvetov iz denarja

Priporočena: