Kako se učiti iz crash na trgu delnic leta 1929

Kazalo:

Kako se učiti iz crash na trgu delnic leta 1929
Kako se učiti iz crash na trgu delnic leta 1929

Video: Kako se učiti iz crash na trgu delnic leta 1929

Video: Kako se učiti iz crash na trgu delnic leta 1929
Video: Как обойти Frp infinix Smart 5 Забыли учетную запись Google только с помощью USB-кабеля 2023, December
Anonim

Velika depresija je raztrgala luknjo v gospodarstvo ZDA in vse se je začelo s padcem borznega trga leta 1929. Tukaj je nekaj ključnih izkušenj.

Nesreča na borzi leta 1929 je bila v ameriški zgodovini izjemen gospodarski dogodek. Ne samo, da je bil toliko finančno uničujoč, ampak je tudi zaznamoval začetek velike depresije v Združenih državah.
Nesreča na borzi leta 1929 je bila v ameriški zgodovini izjemen gospodarski dogodek. Ne samo, da je bil toliko finančno uničujoč, ampak je tudi zaznamoval začetek velike depresije v Združenih državah.

Američani niso uspeli prepoznati številnih opozorilnih znakov takšnega dogodka, kot je ta, s poglobljenimi špekulacijami na borzi. Nadaljevali so z tveganim vedenjem in v končni fazi plačali zajeten ceno.

Kaj je bilo edinstveno za ta padec borznega trga leta 1929 in kako preprečiti, da bi se to zgodilo? Mnogi od nas so preživeli veliko recesijo pred desetletjem, čeprav nekateri ostajajo pozorni na isto stvar, ki se dogaja z njihovimi naložbami. Torej, ali smo upravičeni, da smo neodločni? Bi lahko bili na vrhu še ene nesreče?

Kako je prišlo do crasha 1929?

Konec prve svetovne vojne je začel v Afriki uspešno obdobje. Proizvodnja, ki se je razvila, in izumi, kot sta letalo in radio, so naredili življenje bolj prijetno. Z optimizmom na viški so Američani začeli vlagati na borzo.

Ko je več ljudi investiralo, so se tečaji delnic začeli povečevati. To je bilo najprej opazno okoli leta 1925. Med letoma 1925 in 1927 so se zaloge zvišale in zmerno padale.

Leta 1927 je trg napredoval naprej. Do leta 1928 je bil borzni bum uradno potekal. Vsakdanji Američani začeli videti borzni trg kot način, da se bogati. Zgodbe o širitvi prijateljev in družine, ki so ustvarjale bogastvo pri vlaganju, kar je še dodatno podedovalo blaznost. Vznemirjenje okoli nakupa zalog se je povečalo.

Na žalost pa ne bi mogli privoščiti vsakogar, ki bi želel vlagati na borzo. Da bi ublažili ta problem, so banke dovoljevale vlagateljem, da kupujejo "na maržu".

Nakup zaloge na margini

Odkup zalog na marži pomeni, da mora vlagatelj le določiti del nakupne cene (v tem primeru od 10% do 20%). Borznik pokriva preostali znesek.

Čeprav je odkup na obrobju omogočil veliko vlaganj, je bilo zelo tvegano. Če je cena delnice padla pod znesek posojila, bi bil verjetno, da bi vlagatelj prejel "poziv za kritje". To pomeni, da bi moral takoj vrniti posojilo nazaj.

Američani so zanemarili, da prepoznajo inherentno tveganje odkupa zalog na marž in nadaljujejo nakupe. Do leta 1929, v resnici, skoraj vsi investirala: posameznike, podjetja in banke.

25. marca 1929 je borzni trg doživel mini crash. Ker so se cene začele zniževati, so posredniki dosegli zvišanje cen. Panic se je začel ukvarjati. Da bi trg še naprej upadal, je Charles Mitchell, ugledni bankir iz National City Bank, stopil, da bi pomiril udeležence na trgu, da bi njegova banka še naprej posodila.

To je spodbudilo vlagatelje in panika se je umirila.

Črni torek

Do pomladi leta 1929 so nekateri ključni ekonomski kazalniki pokazali znake slabljenja. Znani ljudje opozarjajo na nesreče; vendar nihče ni poslušal.

Poleti 1929 je trg dobil zagon in dosegel vrhunec 3. septembra 1929. Dva dni kasneje se je trg začel zniževati. Izdane so bile razpisne klice. Tiker ni mogel slediti.

V popoldanskem času istega dne je skupina bankirjev združila svoj denar in investirala na trg ter končala padec padca. Do konca dneva so investitorji prodali 12,9 milijona delnic.

Vir: 9 najboljših naložbenih strategij za kratkoročne varčevalne cilje

Nekaj tednov kasneje, 28. oktobra 1929, je trg spet padel. Časopisi so špekulirali o bližajočem se nesreči in investitorji so spoznali, da morajo priti do denarja, preden je prepozno.

Torek, 29. oktobra 1929, bi bil najslabši dan v zgodovini borznega trga, čeprav so vlagatelji prodali več kot 16,4 milijona delnic. To je znano kot črni tok.

Naslednji dan je bil trg zaprt. Ko se je ponovno odprlo, so zaloge še naprej padale. To je pomenilo začetek zrušitve trga delnic.

V naslednjih dveh letih se je borzni trg zmanjšal. Dosegel je nizko točko 8. julija 1932, ko je Dow Jones Industrial Average dosegel 41.22.

Image
Image

Učinki crasha

Tržna nesreča iz leta 1929 je poslabšala celotno gospodarstvo. Ni bilo mogoče plačati dolgov, mnogi Američani so bili finančno uničeni. Upad potrošniškega blaga se je zmanjšal, ko so ljudje začeli živeti v revščini.

Po nesreči je postal tudi kredit brez vrednosti; nihče ni mogel zaupati, da bi odplačal svoje dolgove.

Gospodarstvo, posamezniki in korporacije so trpele več let po nesreči. Okrevanje je deloma pripeljalo do predsednika Roosevelta in njegovega stoeturnega načrta, v katerem je predlagal zakonodajo, ki je oblikovana za podpiranje bančnega sistema, stabilizacijo gospodarstva in povrnitev zaupanja v Američane.

Čeprav nihče ni natančno prepričan, kaj je povzročilo crash, je več kazalnikov morda predlagalo, da je prišlo do nesreče. Za eno: pred nesrečo se je brezposelnost povečevala, medtem ko sta bila gradbena, jeklarska in avtomobilska proizvodnja vse manjša.

Večina ekonomistov se strinja s teorijo, da je bila nesreča posledica tako imenovanega "Boom-Busta". Ta teorija pojasnjuje katastrofo z opisovanjem borznega trga kot balona. Povpraševanje po delnicah ni bilo preverjeno, kar je povzročilo povečanje cen delnic, odkupa marž in širših špekulacij.Vse to je nato pripeljalo do mehurčka, ki je sčasoma počilo.

Naučena lekcija

Obstaja veliko, da se lahko učimo iz padca borznega trga leta 1929 in Velike depresije, ki je sledila. Plus, od tega uničujočega obdobja v naši zgodovini smo imeli tudi veliko recesijo.

Medtem ko sta bili zelo različni, sta bila oba boleča. In oba ponujajo pomembne lekcije.

  • Zruši se: Prva in morda najbolj očitna lekcija je to borzni trgi so resničnost. Vsak vlagatelj mora sprejeti, da se trgi gibljejo v ciklu. Pojavijo se mehurčki. Morda smo presenečeni s časom, vendar ne smemo nikoli biti presenečeni, da se pojavijo trgi medijev.
  • Marža je nevarna: Nakup zalog na obrobju je nevarna igra. Vsaka oblika vzvoda doda tveganje. Z zalogami pa se tveganje pomnoži. Hipoteke ni mogoče klicati, ker se vrednost nepremičnine zmanjša. Z zalogami, kupljenimi na maržo, lahko dolg in bo če se vrednosti spustijo.
  • Dolg je hudičevo igrišče: Poleg marže vse oblike dolga povečujejo tveganje za vaše finance. Tisti z malo ali brez dolga so bolj sposobni kriti finančne pretrese.
  • Obstajajo črni labodovi: Nepričakovano lahko in se bo zgodilo … sčasoma. Samo zato, ker so obrestne mere nizke danes, to ne pomeni, da bodo za vedno večje. Samo zato, ker se zaloge zdijo precenjene, ne pomeni, da ne morejo iti gor. Seznam se nadaljuje.

Povezani: Kako vlagati kot Warren Buffett

Crash leta 1929 je bil tako uničujoč toliko. Izkušnje so bile zelo težke, brez primere.

Vendar pa lahko v prihodnosti preprečimo takšno obsežno uničenje. Čeprav se ne moremo izogniti ali celo popolnoma napovedati zrušitve delniških trgov, mi lahko zmanjšati njihov učinek na naše lastne finance. Štiri lekcije zgoraj so odličen kraj za začetek.

Ali imate dodatne misli ali ideje, ki bi pomagali drugim bralcem? Prosimo vas, da jih delite spodaj!

Če želite izvedeti več o tem, zakaj mislim, da bi morali navijati borzo na borzi, tukaj je moj podcast na temo:

Priporočena: