DR 053: Ali bi morali zakupiti ali kupiti avto?

Kazalo:

DR 053: Ali bi morali zakupiti ali kupiti avto?
DR 053: Ali bi morali zakupiti ali kupiti avto?

Video: DR 053: Ali bi morali zakupiti ali kupiti avto?

Video: DR 053: Ali bi morali zakupiti ali kupiti avto?
Video: 3Commas отрицают утечку API ключей, а деньги клиентов продолжают воровать! 2023, December
Anonim
V zadnjem času je bralec z imenom John zapisal v vprašanju o lizingu in nakupu avtomobila. Tukaj je Johnovo vprašanje:
V zadnjem času je bralec z imenom John zapisal v vprašanju o lizingu in nakupu avtomobila. Tukaj je Johnovo vprašanje:

Spraševal sem se, kakšen je vaš prispevek v zvezi z nakupom vozil? Na primer, trenutno sem v postopku prodaje vozila za dober denar. Bi predlagali, da se ta denar reinvestira v rabljeno vozilo, ki prodaja za majhno ceno z majhno kilometrino? Ali bi predlagali zakup?

Na splošno se vsako vozilo oprosti, ko kupite, kaj bi torej bila najboljša odločitev tukaj? Najem ali nakup se uporablja?

To je veliko vprašanje. Mesečna najemna plačila so lahko veliko nižja od plačila za posojilo za nakup avtomobila. Medtem ko lahko leasing postane privlačnejši, leži le redko dobri posli. Najprej pogovorimo o Johnovem vprašanju, nato pa si bomo ogledali prednosti in slabosti lizinga proti nakupu.

Johnovo vprašanje je resnično dve vprašanji zložena v to. Plačilo za avto lahko plačate, če ga zakupite ali kupite. Torej, prvo vprašanje je naslednje: Ali boste financirali nakup avtomobila - naj ga zakupite ali kupite - ali pa boste plačali gotovino? Moja močna prednost je plačati denar za avto. Tisti, ki plačujejo denar, skoraj vedno kupujejo avto.

Če nameravate financirati pridobitev, preidemo na drugo vprašanje. Ali naj financirate avto z zakupom ali z bolj tradicionalnim posojilom?

Način, na katerega smo to kršili, poudarja pomembno točko. Leasing je oblika financiranja. Najem je le še en način financiranja nakupa vozila (razen če plačate denar za najem, ki ga nihče nima). Obstajajo velike razlike med zakupom avtomobila in plačevanjem za posojilo. Ampak samo imejte v mislih, da je zakup način financiranja avtomobila.

Ali bi morali plačati samo denar?

Če ste spremljali ta spletni dnevnik in moj podcast, veste, da sem velikan verjamem v plačilo gotovine za avto. V večini primerov sam zaradi tega razloga ne mislim, da je lizing dobra izbira.

Večina ljudi, ki se najemajo ali si sposodijo, da bi kupili avto, na koncu dobijo avto, ki je dražji, kot ga lahko razumno privoščijo. To sem zagotovo storil v preteklosti. Nikoli nisem zakupila avtomobila, ampak ko se obračam na avtomobile, ki sem jih kupil, ko sem si zadolžen za nakup avtomobila, sem porabil več, kot bi moral.

In ko plačam denar za avto - kot zadnja Toyota Camry, ki sem jo kupila - dejstvo, da sem plačal denar za to, je absolutno izvedel, koliko sem porabil. Ko iščem avtomobile in razmišljam o denarju, ki prihaja iz mojega bančnega računa, je zavora dejansko povzročila previsoke stroške.

Najboljši način za avto je ponavadi plačati denar.

Kako delajo najemi?

Pogovorimo se o tem, kako malo dela najemajo. Ni enotne oblike zakupa, vendar obstajajo določeni standardi, ki jih boste najpogosteje videli.

Običajno je zakup tri leta. Lahko dobite eno ali dve leti zakupa, večina pa je tri leta. Poleg dolžine izraza je omejitev števila kilometrov, ki ga lahko postavite v vozilo.

Standardna prevožena kilometraža znaša 12.000 kilometrov letno. Torej, v triletnem zakupu bi imeli skupno omejitev 36.000 kilometrov. Lahko ga vozite več kot to, vendar ko enkrat preidete preko 12.000 kilometrov na leto (ali pa koliko kilometrov vaših zakupnih mest), plačate pristojbino za vsako dodatno miljo čez mejo.

Glede na to, kar sem videl, znaša pristojbina približno 20-25 centov na miljo. Če na svoj avto postavite dodatnih 3000 kilometrov na leto - kar je težko storiti - lahko dodate dodatnih 750 evrov na najem z 25 centov na kilometer. Zato je bistveno razumeti omejitve prevoženih kilometrov.

In ob koncu najema, bodisi vrnete avto ali jo kupite.

Kako so izračunane najemnine?

Najemnine se izračunajo z nakupno ceno, preostalo vrednostjo avtomobila ob koncu najema, plačilom, kapitaliziranimi provizijami in tako imenovanim denarnim faktorjem. Res ni zapleteno, zato pojdimo po stopnicah.

Prva stvar, ki jo bodo izračunali, je preostala vrednost avtomobila ob koncu najema. Na triletni najem bodo na primer izračunali, kaj bo avto vreden konec treh let. Formula običajno vključuje odstotek nove cene avtomobila, ki se razlikuje od avtomobila do avtomobila.

Po pravilu pa lahko domnevate, da bo po treh letih preostala vrednost avtomobila približno 50% nove vrednosti avtomobila. (Čeprav bo to nekoliko večje pri nekaterih avtomobilih.)

Preostala vrednost se nato odšteje od cene avtomobila, da pride do amortizacije vozila. Če imate na primer nov avtomobil v višini 20.000 USD, na primer, ob koncu treh let bomo domnevali, da je vreden 10.000 USD. Med tem triletnim zakupom je amortiziral 10.000 dolarjev. In to je del avtomobila, ki ga boste plačali - to izgubo vrednosti nad trajanjem najema.

Vendar pa obstajajo drugi dejavniki, kako se izračunajo vaša plačila. Na primer, obstajajo pristojbine in davki, povezani z zakupom. Obstaja tudi tisto, kar se imenuje "denarni faktor". To je v bistvu zanimanje, povezano z vašimi mesečnimi plačili, in je lahko pomembno.Torej, ko upoštevate amortizacijo, provizije in "denarni faktor", potem to delite s številom mesecev v najemu, boste dobili mesečno plačilo. Z mesečnim najemnim plačilom lahko znižate plačilo, podobno kot nakup avtomobila.

Ključni dejavniki v najemu

Zdaj se obrnite na nekaj ključnih dejavnikov o najemih, ki bi jih morali vedeti, če se odločite, da je leasing najboljša možnost za vas.

Cena avtomobila

Prvi dejavnik najema je cena avtomobila. Ko greste za nakup avtomobila, se pogosto pogaja o prodajni ceni. Odvisno od avtomobila, ki ga kupite, bi lahko cena, ki jo plačate, znatno manjša od cene avtomobilske nalepke.

Pogajanja o nakupni ceni, tudi na najemu, so kritična. Preostala vrednost avtomobila, odšteta od osnovne cene, je izhodišče za vaše najemno plačilo. Torej, nižje lahko dobite originalno ceno, nižje bodo vaše najemnine.

Ko gre za najem, se mnogi potrošniki ne pogajajo o ceni. Namesto tega se mnogi osredotočajo na mesečno plačilo. To vas bo pripeljalo do plačila veliko več za najem, kot bi sicer. Začnite s pogajanji o osnovni ceni avtomobila in pojdite od tam.

New York Times pisatelj Marc Frons je nedavno napisal članek o svojih izkušnjah pri zakupu avtomobila - vključno z napakami, ki jih je naredil med procesom. Govori o tem, kako se ni pogajal o dejanski ceni avtomobila, ker je bil preveč osredotočen na plačilo najemnine.

Kot mnogi drugi je bil osredotočen na mesečno plačilo. Ne naredite iste napake. Pogajati stroške avtomobila tudi na najem.

Kot dodani nasvet se pri trgovcu nikoli ne pogajajte. Namesto tega se pogajajte predvsem po e-pošti ali po telefonu. To odvrača prednosti trgovca med vožnjo med vami in nekim neznanim upraviteljem, ki potegne postopek.

Preostala vrednost

Druga napaka ne obravnava preostale vrednosti avtomobila. Obstajajo formule, ki temeljijo na določenem avtomobilu in določajo njegovo preostalo vrednost. Ta članek iz Edmunds govori o tem, kako pomembna je preostala vrednost.

Ključ, ki ga je treba zapomniti, je, da različni avtomobili slabšajo drugače. Nekateri amortizirajo hitreje, drugi pa počasneje. Preostala vrednost avtomobila, ki hitro izgubi amortizacijo, bo nižja in - če bo vse ostalo enako - to bo povečalo stroške vašega najema. Torej, če lahko zakupite avto, ki slabša počasneje, boste imeli nižja plačila najemnin.

Denarni faktor

Kot sem že omenil, je denarni faktor obračunani obresti od vašega plačila. To je, če boste na presenečenje nekaterih, vaša kreditna ocena in kreditna zgodovina absolutno vplivala na vaše najemnine.

Ko pogledate veliko pogodb o najemu, prikazujejo mesečno plačilo, razčlenjeno na precej preprost način. Toda denarni dejavnik se lahko v celoti izgubi. Torej, definitivno želite razumeti dejavnik denarja. Ker razmišljate o različnih prodajalcih, razumite, da bo vsak trgovec zaračunal drugačen denarni faktor.

Pristojbine

Četrta napaka, ki jo ljudje naredijo z zakupom, ni razumevanje vseh pristojbin, ki prihajajo z njim. Menim, da je to en velik razlog, zakaj leži le redko. Omenimo le nekaj taks, povezanih z zakupom:

Pristojbina za nakup: Pristojbina za pridobitev ni povsem presenetljiva. Ob nakupu avtomobila od trgovca so tudi stroški nakupa. V enem najemu, ki sem ga nedavno pregledal, je ta taksa znašala 700 dolarjev. To je precej pomembna pristojbina.

Najemnina: Lahko se sprašujete, zakaj je dodatna najemnina za najem. To je običajen del standardnega zakupa. V Marc Fronsovi New York Times članek, njegova najemnina je znašala približno 205 dolarjev, kar je bilo dodano k skupnim stroškom zakupa avtomobila.

Pristojbine za predčasno prekinitev: Če želite zgodaj priti ven iz najema, boste morali plačati pristojbine za privilegij.

Prekomerna obraba: Dodatni stroški za prekomerno obrabo in uporabo vozila. Če je več kot tisto, kar trgovec meni, da je normalno, bi lahko na koncu plačali več, ko boste vrnili avto. Seveda to dopušča možnost spora s prodajalcem, kar je nekaj, kar je treba upoštevati.

Nad pristojbino kilometrine: Kot sem že omenil, so dodatne pristojbine, če greste čez mejo kilometrine. V nekaterih najemih je omejitev prevoženih kilometrov 10.000 kilometrov na leto, vendar je 12.000 kilometrov na leto zelo pogosta. In nekateri najemi celo dosegajo do 15.000 milj na leto. Ampak, če greste nad tem, boste običajno plačali 20-25 centov na miljo.

Na strani preklopa ni nobenega vračila, če bi prišli pod omejitev kilometrine. To so neke vrste "glave, ki jih zmagajo, repi, ki jih izgubiš" nekakšno situacijo.

Nakup opcijske pristojbine: Če se odločite, da vam je avto všeč in ga želite kupiti ob koncu najema, vam bo prodajalec zaračunal pristojbino za nakup avtomobila, ki ste ga vozili tri leta - poleg plačila za vozilo. V Ljubljani New York Times članek, pristojbina nakupa je bila 300 dolarjev.

Spodnja linija zakupa

Kot lahko verjetno poveste, mislim, da je zakup avtomobila slaba ideja v večini primerov. Večina ljudi najame vozila, ker je edini način, da si lahko privoščijo avto, ki ga želijo. Toda to pomeni, da plačate več za avto, kot bi ga morali.

To je moje mnenje, in to sem rekel Johnu. Ampak, če vi ali nekdo, ki ga poznate, razmišlja o najemu, najprej vprašajte ta vprašanja:

  • Zakaj ne plačujete gotovine? Da, to lahko pomeni, da si ne morete privoščiti avtomobila, ki ga želite, vendar je to dolgoročnejši korak.
  • Je to najcenejši avto, ki ustreza vašim potrebam? Ponavadi ljudje dajo v najem drage avtomobile, saj lahko "privoščijo" mesečno plačilo - včasih komaj. Torej, dobite najcenejši avto, ki bo ustrezal vašim potrebam, in vam bo bolje.
  • Kaj pa s svojimi drugimi finančnimi cilji? Ali imate dolg s kreditno kartico? Šolska posojila? Ali povečate svoje upokojitvene prihranke? Imate nujni sklad? Če imate drug dolg in ne varčujete dovolj, nimate poslovnega zakupa avtomobila - ali celo izposojanja denarja za nakup dražjega avtomobila, kot ga potrebujete.
  • Kaj boste storili ob koncu najema? Če zakupite avto, kakšen je vaš končni načrt? Veliko ljudi se ne pogaja o ceni avtomobila ali preuči preostalo vrednost. Nimajo pojma, kaj je denarni dejavnik, in samo plačajo pristojbine. In potem na koncu najema, ne morejo privoščiti, da plačajo denar za nakup avtomobila, zato ga financirajo. Kot rezultat, plačajo bogastvo za avto.

To so moje misli o zakupu avtomobila. Plačajte denar, če je to mogoče, in sicer upoštevajte redno financiranje rabljenega avtomobila, ki je bolj dostopno.

Sporočite mi, če imate v komentarjih druge misli ali mnenja.

Priporočena: