Kako smo manipulirani, da bi se pogovarjali o stvareh, za katere ne vemo ničesar

Kako smo manipulirani, da bi se pogovarjali o stvareh, za katere ne vemo ničesar
Kako smo manipulirani, da bi se pogovarjali o stvareh, za katere ne vemo ničesar

Video: Kako smo manipulirani, da bi se pogovarjali o stvareh, za katere ne vemo ničesar

Video: Kako smo manipulirani, da bi se pogovarjali o stvareh, za katere ne vemo ničesar
Video: Кому подойдет Япония? Япония - НЕ ДЛЯ ВАС, если... 2023, September
Anonim
V gradski šoli sem bil RA (stanovanjski asistent) hiše s 50 osebami. Imeli smo hišni proračun, da smo se morali odločiti, kako porabiti za stvari, kot so hišne stranke ali boljša hrana.
V gradski šoli sem bil RA (stanovanjski asistent) hiše s 50 osebami. Imeli smo hišni proračun, da smo se morali odločiti, kako porabiti za stvari, kot so hišne stranke ali boljša hrana.

SVETI SHIT. Nikoli nisem videl slabše strani človeštva, kot če bi bilo treba za skupinsko odločitev uporabiti majhno količino zbranega denarja. To je bilo takrat, ko sem se prvič naučil, da vsakič, ko se mora skupina odločiti, kako porabiti svoj denar, vsi izgubijo svoj um.

Whiny kid: "Ne želim uporabiti svojih 20 $ za hišo zabavo … ne pijem."

Osebje: "Um, služili bomo tudi Coke / Pepsi / brezalkoholni punch."

Whiny kid: "No … uh … še vedno ne želim zabave."

Predstavljajte si, da se ta pogovor dogaja okoli 90-krat z vedno bolj jeznimi kolegi. Poskušal sem mirno pojasniti, kako delujejo hišne pristojbine - prispevate malo denarja in osebje glasuje o tem, kako bo porabljen. Zdi se, da so se običajni ljudje spremenili v pošasti nad $ 20.

Moja soba je bila v drugem nadstropju, tako da, žal, skakanje iz glave ne bi končalo bolečine. Samo gledal sem, kot več tisoč jajčevcev v Vietnamu, več ur na koncu. Ljudje niso bili niti pripravljeni odpovedati niti malo denarja za večje dobro.

Leta kasneje sem se naučil, da se ti nerazumni odnosi ne spremenijo, ko odraščamo - zneski se samo povečajo.

Vzemite davke kot primer: "Z veseljem bi mi plačevala davke, vendar ne, če bi to porabili za X."

(To je točno, zakaj ne poslušam nobenih neumnih pritožb glede njihovega davčnega denarja. Na šoli sem se naučil, kako ljudje delujejo, ko so vložki nizki.)

Morda ne bomo razumeli, kako se porabijo hišne takse ali milijarde dolarjev nacionalnega financiranja. Ampak zagotovo vemo, kako nas razjezi, ko vidimo denar, ki ga vzamemo iz plače vsak mesec. Ta jeza - šteje, kolikokrat ste slišali, da nekdo razjezi svoje davke - je veliko lažje kot dejansko učenje, kako stvari delujejo.

Tukaj vam bom pokazal. Pop kviz: Koliko porabimo za tujo pomoč? (Samo ga premaknite.) Če vprašate naključnega Američana, povprečni odgovor je 31%.

Realnost: dejansko je manj kot 1%.

Podobno, če vprašate ljudi, ali je zločin vstran, bodo odgovorili z da. (Napačna.)

Te primere izberem ne samo zato, ker so ljudje narobe (kar je v redu, od nihče ne more pričakovati, da bi vedeli vse), vendar se ljudje počutijo nadvse zmedeni in jih osebno prizadenejo. Tako kot hromi študent, ki ne bi imel zabave pod kakšnimi okoliščinami.

Tako kot davki - tema, ki jo nihče ne razume, vendar vsi "počutijo" jezni. Da vam pokažemo, kako malo ljudi razume davke, si oglejte to:

Image
Image

Napačna in napačna bo za naslednjih 50 let. Ampak razumem, da "počutiš" prav.

OMFG.

Poglejmo psihologijo tega tipa. Resnično verjame, da zato, ker je dobil povišanje, zdaj naredi manj denarja kot prej. On je narobe.

(Dragi moški, to se imenuje mejna taksija-ah, pozabi na to. V tem trenutku je nemogoče, da bi imela logično razpravo. Zato vas približno 239.283 od vaših vretenastih prstov pripravi, da mi napišete jezen email..)

Najbolj nenavaden del je, verjetno bo to verjel v naslednjih 40 letih svojega življenja. Predstavljajte si ga na zabavi, ko nekdo prinese davke. Ti in jaz lahko v celoti vidimo, kako je ta fant zagnan v tem, kako to ni pošteno, kako je z veseljem plačal davke, če ni bilo toliko "odpadkov" in kako ni spodbude za delo.

On je narobe, preprost in preprost.

Torej, kaj se dogaja tukaj?

Lažje je biti jezen, kot da se izobraženi. Zagotavljam, da ta fant nikoli ni prebral nobene knjige o osebnih financah. In, da bi ga dobronamerno, noben generalni direktor nikoli ni odločil, da ne bo zrasel svojega poslovanja zaradi davkov.

Kot je dejal slaven filozof Gotye, "lahko zaslužiš zasvojen z določeno žalostjo."

Image
Image

Preach, Gotye. Pridigati.

Toda za veliko nas ni žalost. To je jeza. »Nerazumem, da moram plačati za datume.« »NIČNA sem, da moram plačati toliko davkov.« »NIČNA sem, da otroške boomerje kradejo našo prihodnost.«

Glej, nisem tip, ki ti pravi, da se ne jeziš. Na življenje sem naredil življenje, da se jezim na tisoče stvari. Na kolidžu sem ustvaril celoten spletni dnevnik STVARI Sovražim!!

Toda tudi jaz vem, da imamo samo določeno količino besa, ki ga lahko vsi držimo. Ali bo zaskrbljenost glede nacionalne davčne politike resnično spremenila kaj? Ne, seveda ne.

Bolje bi bilo, če bi se osredotočili na to, da bi se jezila pri Kate, ker ste vsak kos tork iz hladilnika ukradli vsak ponedeljek na delovnem mestu. Zakaj ne narediš nekaj o njej?

Ali zakaj ne bi pogledali v ogledalo in se jezili, da ne bi spremljali stvari, ki ste jih rekli?

Sem jezen zaradi industrije osebnih financ, ki je vsem všeč, in se odločil nekaj storiti glede tega. Leta 2004 sem začel blog, ki ga nihče ne bere, in sem ga tedaj držal teden, dokler ni končno začel prebiti. Vendar sem potreboval 13 let, da pridem od tu do tu.

Razmislite o verigi sprememb, s katerimi bi moral ta človek spremeniti pogled:

  • "Hej, opazil sem, da sem jezen zaradi davkov LOT."
  • "Hej, sem spoznal, da v resnici ne vem veliko o davkih."
  • "Hej, opravil bom nekaj raziskav, poiskal najboljše 2-3 knjige o davkih, jih prebral in razvil izobraženo mnenje."
  • "Hej, morda sem se motil."
  • "Hej, prenehala bom brcati o davkih in govoriti o nečem drugem."

Recimo le … to je malo verjetno. Boste bolj verjetno, da me oblečem v usnjene kape, ki plesajo okoli ognja z veliko brezposelnimi trenerji, kot da bi videl, da ta tip počne celo eno od teh stvari.

Ne smej se samo smejati. To je popolnoma enako za vas. Morda ne z davki, vendar imate mnenje, ki je postalo del vaše identitete, da ste navzkrižno jezni - in da v resnici ne poznate ničesar.

Boste to prepoznali?

Ali ga boste spremenili?

Bi se odločili, da se osredotočite na stvari, ki jih lahko nadzirate, jih previdno poberi in kaj storiti glede tega?

Večina jih ne bo.

In le nekaj jih bo.

Priporočena: