Psihološki kotiček: zakaj jeste preveč

Psihološki kotiček: zakaj jeste preveč
Psihološki kotiček: zakaj jeste preveč

Video: Psihološki kotiček: zakaj jeste preveč

Video: Psihološki kotiček: zakaj jeste preveč
Video: Kreativne Ideje za Zavijanje Daril | Tutorial 2023, Oktober
Anonim

Nedavno sem naletel na tisto, kar bi lahko bil najboljši intervju o spremembi včasih. Ta razgovor je PAKIRAN s spoznanji o tem, kaj dejansko motivira naše vedenje (v nasprotju z nepravilnimi, površinskimi razlogi, za katere menimo, da so za njim).

Na primer, mnogi verjamejo, da nadzirajo svoje vedenje. Ironično je, da so ti ljudje vsak dan prepričani, da kupujejo določene stvari, se počutijo na določenih načinih in komunicirajo na določen način … vendar zahvaljujoč njihovemu pogledu na nadzor nad svetom, nikoli ne priznavajo, na kakšen način smo občutljivi.

Vendar je tukaj klasičen primer, kako navidezno manjše spremembe lahko povzročijo velike spremembe v obnašanju:

Tako smo na mize ali šest metrov od svojih mizaric postavili v jasen ali neprosojno skledo in vsak dan smo ponovno napolnili sladkarije. In ugotovili smo, da bi tipični tajnik na tipičnem dnevu jedel približno devet Hershey's Kisses-kar je približno 225 kalorij, če bi sedele na svoji mizi.

Ampak, če smo preselili sladkarije šest metrov stran, so jedli samo štiri bonbone - ali približno 125 manj kalorij na dan. V enem letu bi to prešlo na 11 do 12 kilogramov dodatne teže, ki bi jih pridobili, če bi imeli sladkarije na mizi namesto šest metrov stran.

Spraševali smo sekretarje, če je bilo šest metrov predaleč za sprehod, vendar so rekli: "Ne, samo šest stopal mi je dalo pavzo, da sem razmišljal:" Ali sem res tako lačen? "In polovico časa so rekli, da ne."

Lažna oseba bi lahko uporabila ta primer, da bi nekaj stvari v življenju spremenila v znaten učinek (pomislite na to, kako se prepričate, da jeste zdravo ali pogosteje uporablja telovadnico).

Izkušeni prepričevalec bi razumel načelo pod zgledom in bi lahko sistematično uporabil prepričevalna načela za doseganje dramatičnih sprememb v vedenju - za sebe in druge.

Točke za razmislek:

  • Poskus je pokazal, da ljudje niso več jedli, ker so bili lačni / žalostni / poudarjeni, ampak ker so bili ZUNAJOČI z zunanjimi značilnostmi (večje žlice, čokoladna skleda je pravica na svoji mizi nasproti 6 čevljev, ki jo imenujemo "Belgijski črni gozd Cake "namesto samo" čokoladne torte "itd.)
  • To postavlja pod vprašaj celotno predpostavko, da nadzirate vaše vedenje (ali prehranjevanje ali zdravje). Pravzaprav imamo vsi raven nadzora … vendar pa lahko kvalificirani prepričevalec dramatično spremeni vaše vedenje z uporabo zunanjih dejavnikov
  • Lahka je smejati in reči, da te stvari ne bi nikoli zasipale, toda v študijah praktično vsi to pravijo - tudi če so bili predloženi z dokazi, da so bili subtilno prepričani. Verjemi mi: vem, raziskave, in me prepričajo tudi ti dejavniki
  • Če je res, to ima očarljive posledice za odločitve, ki jih sprejemamo - in kaj počnemo ali ne dajejo prednost - na drugih področjih našega življenja
  • "Lažje je spremeniti svoje okolje, kot da bi si premislil"

Priporočena: