Mentalno računovodstvo: zakaj pametni ljudje povzročajo velike denarne napake

Kazalo:

Mentalno računovodstvo: zakaj pametni ljudje povzročajo velike denarne napake
Mentalno računovodstvo: zakaj pametni ljudje povzročajo velike denarne napake

Video: Mentalno računovodstvo: zakaj pametni ljudje povzročajo velike denarne napake

Video: Mentalno računovodstvo: zakaj pametni ljudje povzročajo velike denarne napake
Video: Ozdravitve se nadaljujejo – celoten film 2023, December
Anonim
Veliko vas je zaprosilo za več objav o psihologiji vlagateljev, vključno z duševnim računovodstvom, zasidranjem in kognitivnimi predsodki, ki vplivajo na naše naložbe.
Veliko vas je zaprosilo za več objav o psihologiji vlagateljev, vključno z duševnim računovodstvom, zasidranjem in kognitivnimi predsodki, ki vplivajo na naše naložbe.

Današnjo delovno mesto o mentalnem računovodstvu je Claire, ki ima MBA in druge stopnje iz Stanforda in Oxforda.

Belsky in Gilovich imata veliko opravilo pred njimi. V samo 215 straneh vam želijo razložiti, zakaj ste idiot. Včasih.

Obljublja, da vam "lekcijo iz nove znanosti vedenjske ekonomije", "Zakaj Smart People narediti velike denarne napake" je prav v moji ulici. Všeč mi je učenje o motivih za porabo, varčevanje in neumne stvari z denarjem. Ta knjiga je obljubila, da bo odgovorila na nekatera od teh očarljivih denarnih vprašanj. Zakaj smo tako mnogi od nas pripravljeni porabiti toliko več za izdelek, kupljen na kredit, kot z gotovino? Zakaj poslovodni delavci porabijo vse večje količine denarja za neuspešne izdelke ali divizije podjetij, ki izgubljajo denar? Čeprav je knjiga prvotno napisana leta 1999, ima knjiga veliko bogastvo za ves čas.

Naučite se duševnega računovodstva:

Vedenjski ekonomisti pravijo, da mentalno računovodstvo deluje tako: recimo, da ste na koncert kupili vstopnico za 150 dolarjev. Ko se prikažeš na vratih in spoznaš, da si izgubil vozovnico, kupiš drugo? Verjetno ne.

Recimo, da ste ni še ni kupil vozovnice in se pri vratih koncertne dvorane pojavi za nakup vaše vozovnice. Na žalost ste ugotovili, da ste izgubili 150 dolarjev v gotovini, odkar ste odšli iz svojega avtomobila. LUCKILY, še vedno imate v svoji denarnici dovolj, da pokrijete stroške vozovnice. Ali kupite vozovnico? Ja.

Zakaj?

Obe scenariji pomenita izgubo 150 dolarjev. Vendar pa v drugem scenariju ločite izgubo 150 $ od nakupa vozovnice. V prvem upoštevate stroške dogodka kot a skupaj od 300 dolarjev in odklonijo visoke stroške.

Izkazalo se je, da je Mentalno računovodstvo velik prispevek k nizki stopnji varčevanja v ZDA (leta 1999 je bilo 4% v ZDA in več kot 15% na Japonskem).

Kdaj uporabljate duševno knjigovodstvo?

Kako lahko veš, če je bolj verjetno, da bo vplivalo na duševno računovodstvo? Tukaj je nekaj sledi:

 • Ne mislite, da porabite, vendar imate težave pri varčevanju
 • V banki imate prihranke, vendar se vaše kreditne kartice ne odplačujejo vedno
 • Več denarja porabite s kreditnimi karticami kot z gotovino
 • Večja je verjetnost, da boste vaše vračilo davka porabili kot prihranke na novem

Stvari, ki jih morate vedeti o duševnem računovodstvu:

 • Tendenca cenimo drugače glede na to, od kod prihaja. Če zmagate 50 dolarjev na loteriji, ki se šteje za "najdeno" denar, boste verjetno to porabili na smeti, kot je 50 dolarjev, ki ste jih zaslužili na delovnem mestu. Če dobite vračilo davka - zmanjkalo se boste in porabili namesto varčevanja.
 • Smo žrtev koncepta "relativnih stroškov". Želite porabiti $ 10.500 dolarjev, toda trgovec z rabljenimi avtomobili pravi, da bo v tem letnem času 500 dolarjev. Mentalno računovodstvo vam pove, da 500 evrov v primerjavi s stroški avtomobila ni tako slabo. Ampak želite kupiti pralni stroj za 500 $ - prikažete se in pravijo, da je zdaj 1000 $. Ali jo kupiš? Ne. Mentalno računovodstvo mi pravi, da je to nori pogovor.
 • Plastičen je enako lažni denar: zveni se kot najstarejši, prekomerno porabljen denarni trik, vendar je še vedno resničen - ljudje porabijo več s kreditnimi karticami. Ko se teža vaše denarnice ne spremeni, manj verjetno je, da mislite, da ste resnično porabili ničesar.

Kako lahko odpravite problem duševnega računovodstva?

 • Naredite tisto, kar pravi knjiga: "Predstavljaj si, da so vsi dohodki zasluženi dohodki." Delali ste za božični pregled babice, zato ga ne izgubite.
 • Pretvarjaj se, da nimaš plastike. Čeprav Belsky in Gilovich nista šli na nas in ne nameravata uporabljati kreditnih kartic, pravijo, da bi morali prenehati in misliti: ali bi to kupil, če bi uporabljal denar?
 • Uporaba duševnega računovodstva v vašo korist s samodejnim denarjem iz plače (Ramit to naredi in vam je povedal, da sledite)
 • Ne pozabite, da je denar denar. 3.000 $ več za hišo 200.000 $ ni manj denarja od $ 3000 več na $ 3000 dining room set.
 • Vodenje evidenc je ključ do uspeha - vedno sem to trdil in ta knjiga je to prisilila več kot karkoli drugega. (Da, regresili smo nazaj v Ramitovega grozljivega David Bacha latte faktorja.) Malo stvari se lahko dodajo. $ 10 na dan v ekstra sode, gumi, revije in kosilo je 3,500 dolarjev na leto.

Odnesi točko?

Denar je denar je denar. Toda vaš um je lahko na razpoku.

Claire je avtor prihajajoče knjige Over-Choiced in je bila objavljena v publikacijah, kot so Business Week in The Huffington Post, in na blogu za varčevanje z denarjem Choyster Cash. Get "Zakaj Smart People narediti velike denarne napake" na Amazon.

Priporočena: