Inflacija

Kazalo:

Inflacija
Inflacija

Video: Inflacija

Video: Inflacija
Video: Zašto pada inflacija, a cene nikako da se spuste? – JUTRO 2023, September
Anonim
Današnja tema je inflacija.
Današnja tema je inflacija.

Ko gre za ustvarjanje bogastva, sta inflacija in davki zla dvojčka. Skupaj so ti najbolj strahoti sovražniki, s katerimi se soočamo pri doseganju finančno varne prihodnosti. Za vaš denar, da rastejo v realnem smislu, mora presegati učinke tako inflacije kot davkov. V tej epizodi želim se osredotočiti na prvo (in bolj zlobno) zlobnih dvojčkov: inflacija. V prihodnjem tednu se bomo lotili davkov. V prvih štirih mesecih leta 2007 se je inflacija ZDA, merjena z indeksom cen življenjskih potrebščin, zvišala po letni stopnji 4,8%. 1 Če ste poslušali epizodo 26 o pravilu 72, ste se naučili, da bi po tej stopnji trajalo samo 15 let, da bi se nakupna moč vašega denarja zmanjšala na polovico. To pomeni, da bi plača v višini 60.000 dolarjev danes znašala samo 30.000 dolarjev realnih dolarjev v 15 letih po tej stopnji inflacije. Zdaj je to resno strašljiva stvar!

Zakaj inflacija obstaja?

OK, zakaj imamo inflacijo? Obstajajo različne teorije o vzroku inflacije, o kateri so ekonomisti že dolgo razpravljali. Vendar se ekonomisti na splošno strinjajo, da je inflacija povezana s povečanjem ponudbe denarja. To pomeni, da ko ameriška zvezna rezerva izda več denarja, se inflacija ponavadi dvigne (več o tem lahko preberete v epizodi 43 o delnem rezervnem bančništvu).

Merjenje inflacije z indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI)

Dva ukrepa inflacije v ZDA, ki jih boste pogosto slišali v medijih, sta CPI in osnovni CPI. CPI pomeni indeks cen življenjskih potrebščin, ki je merilo cen za določen "sveženj blaga", ki vključuje predmete, kot so hrana, oblačila in plin. Višina inflacije se meri s spremembo stroškov tega svežnja blaga. Osnovni CPI je ta "sveženj blaga" s hrano in energijo odstranjen. Tu je ideja, da so cene hrane in energije nagnjene k nestabilnosti in njihovo odstranjevanje ustvarja stabilnejši indeks. Toda kritiki so trdili, da ni smiselno izključiti hrane in energije, saj jih ljudje v resničnem svetu gotovo ne morejo izključiti. 2 Osnovni indeks cen življenjskih potrebščin je običajno nižji od indeksa cen življenjskih potrebščin, ker izpušča hrano in energijo, ki se nagibajo hitreje kot cene na splošno. Pri odhodu iz teh stvari lahko osrednji CPI zelo dobro podcenjuje dejansko obseg inflacije.

Ali lahko premagate inflacijo?

Inflacija je zastrašujoča, ker tiho poškoduje kupno moč svojega denarja. Za primer vzemimo povprečno ceno filma. 3 Leta 1960 je filmska kartica stala okoli 60 centov. Dvajset let pozneje, leta 1980, je stala 2.69 dolarjev. Leta 2000 je bilo 5,39 dolarjev. Pred dvema tednoma, ko sem šel na ogled dokumentarca Michaela Mooreja Sicko, sem plačal 10 dolarjev za mojo vozovnico. Deset let od danes s 4,8-odstotno inflacijo bo filmska kartica stala 16 evrov. Tudi če vsako leto povečate plačo, ki se bolj ali manj nadaljuje z inflacijo, lahko še vedno občutite učinek inflacije, ker cene nekaterih postavk, na primer zdravstvenega varstva, izobraževanja in vstopnic za film, ponavadi naraščajo veliko hitreje od povprečja. Če želite napredovati, mora vaš denar zaslužiti stopnjo donosa, ki presega inflacijo. Recimo, da prihranite 2000 dolarjev na leto in ga shranite na varčevalni račun, ki zasluži 3% letno po obdavčitvi in recimo, da to storite 30 let. Po 30 letih bi imeli 60.000 dolarjev plus obresti 38.005 $ za skupni znesek 98.005 $. 4 Ampak bi res imel toliko? Ne, ne bi. Inflacija v ZDA je v zadnjih 30 letih v povprečju znašala 4,2% letno. Če bo inflacija v naslednjih 30 letih dosegla enako stopnjo, bi 3-odstotna obrestna mera dejansko izgubila inflacijo. Efektivna stopnja bi bila 3% minus stopnja inflacije 4,2% ali negativna 1,2% letno. Po tej stopnji se bodo vaši prihranki v vrednosti 60.000 ameriških dolarjev v 30 letih zmanjšali na 50.033 dolarjev. To je razlog, da je preseganje inflacije s svojim vlaganjem bistvenega pomena. Ko menite, da je donos na naložbo, odštejemo stopnjo inflacije, da dobimo dejansko donosnost po inflaciji. To je tista stopnja po inflaciji, ki je pomembna. Vaš življenjski stroški se povečujejo, zato morajo vaše naložbe ustvarjajo donos, ki je v skladu z ali še bolje presega inflacijo. Zdaj se lahko varno zadrži denar, ki ste ga odnesli v prihodnost na varčevalni račun, vendar če ta varčevalni račun zasluži manj kot stopnja inflacije po obdavčitvi, se izpostavite zelo resnemu tveganju, da je resnična vrednost vašega denarja se bo zmanjšal, ko bo izgubil podlago za inflacijo (za nasvete o iskanju varčevalnega računa z najvišjo obrestno mero si oglejte poglavje 150). Zdaj, ne želim vas pustiti, da se počutite pomanjkljivo z vsemi temi govori o inflaciji! Torej ne pozabite, da pri investiranju obstaja nekaj močnih stvari, ki jih lahko izkoristite v svojo korist, kot so mešani interes in vzvod, da bi preprečili inflacijo. [AdMiddle] Za tiste, ki želite izvedeti več o inflaciji, tu je povezava do tabele, ki prikazuje letno stopnjo inflacije od leta 1913. In tukaj je povezava do kalkulatorja, ki prikazuje, kako so se cene s časom spremenile. Kot vedno je položaj vsakega posameznika drugačen, zato se pred odločanjem o finančnih odločitvah posvetujte z davčnim ali finančnim svetovalcem. Ta podcast je namenjen le izobraževalnim namenom in ni namenjen nadomestnemu iskanju osebnega, strokovnega svetovanja.

Ne pozabite preveriti epizod naslednjega tedna, če želite izvedeti o drugem zlobnem dvojčku: davki.

Upravno

Danes bom izročil kopijo knjige Stvar z Jekyllovega otoka G. Edward Griffin.. Ta knjiga govori zelo presenetljivo zgodbo o tem, kako je nastala ameriška zvezna rezerva. Ta tedenski zmagovalec je Nick in Marion, Iowa. Čestitam, Nick, in uživaj v knjigi! Cha-ching! To je vse za zdaj, ljubezen Money Girl, vaš vodnik za bogatejše življenje. Če želite zaprositi za temo ali dati sam svoj denarni naslov, ga pošljite na naslov [email protected]. Če tega še niste storili, prosimo, vzemite si trenutek, da objavite pregled v iTunes. Resnično cenim to. Money Girl je del omrežja Quick and Dirty Tips. Oglejte si Podcast za Modern Manners Guy za nasvete o tem, kako biti bolj vljuden. Hvala za poslušanje! Sorodne povezave: · Kaj je vreden dolar? · Indeks cen življenjskih potrebščin 1913 - prisoten · Grafikon ameriških zgodovinskih stopenj inflacije · Urad za statistiko dela 1 Statistični urad za statistiko dela 2 Glej "Zanesljivost" temeljne stopnje inflacije ". 3 Podatki o povprečni ceni iz združenja Motion Picture Association of America. 4* Ob predpostavki, da se obresti povečujejo letno.

Iz slike iz Shutterstocka Več nasvetov iz denarja

Priporočena: