Kako premagati paradoks izbire

Kazalo:

Kako premagati paradoks izbire
Kako premagati paradoks izbire

Video: Kako premagati paradoks izbire

Video: Kako premagati paradoks izbire
Video: Любляна - Словения | Самая безопасная столица | Жизнь других | 21.02.2021 2023, Oktober
Anonim

Možnosti so dobre, kajne?

Ni nujno.
Ni nujno.

Razmislite o zadnjem času, ko ste bili v trgovini z živili. Kakšno milo ste kupili? Kakšna žitna žita? Verjetno je bilo to, kar ste prej imeli, tudi če niste popolnoma zadovoljni z njo.

Zakaj? Razlog je, da imate preveč možnosti za ocenjevanje vsakega od njih. Torej, vaši možgani gre privzeto.

Nisi sam.

Razmislite o tem preizkusu:

"Nakupovalci na vrhunskem trgu hrane so videli razstavno mizo s 24 različnimi gurmanskimi jamami. Tisti, ki so vzorčili razpone, so prejeli kupon za 1 evro brez jam. Naslednji dan so kupci videli podobno mizo, le da so bile razstavljene le šest sort džema. Velik zaslon je privlačil več zanimanja kot majhen. Toda, ko je prišel čas za nakup, so ljudje, ki so videli velik zaslon, desetinke, ki bi lahko kupili kot ljudi, ki so videli majhen prikaz."

Kako lahko primerjate 24 različnih vrst marmelade? Ne morete. Zato preobremenjeni kupci ne izbirajo ničesar. To je Paradox of Choice v akciji.

Seveda to ne gre le za marmelado ali živila. Izbrani paradoks vpliva veliko področja našega življenja. BIG področja kot so naše finance, naša kariera in celo naša produktivnost.

Kaj se zgodi, če imamo preveč izbire

Resnica je, da imamo omejeno kognicijo in voljo, in ko zapravljamo obdelavo manjših odločitev, kot je kakšna vrsta žele ali mila za nakup, se to zgodi:

Tudi, ko smo motivirani, da naredimo velike stvari - prihranimo denar, poiščemo novo službo ali končno končamo ta grozljiv projekt - ne bomo ga dokončali.
Tudi, ko smo motivirani, da naredimo velike stvari - prihranimo denar, poiščemo novo službo ali končno končamo ta grozljiv projekt - ne bomo ga dokončali.

Toda za ta vzorec nismo obsojeni večno. Z razumevanjem, kako delujejo naši možgani, lahko ukrepamo, da zmanjšamo ali celo odpravimo učinek paradoksalne izbire, ko je res pomembno.

Kaj storiti glede paradoks izbire

Če želite preživeti bogato življenje, se osredotočite na štiri ali pet velikih zmag. Poišči sanjsko službo. Pogajati svojo plačo. Investirajte samodejno, tako da vam ni treba razmišljati o tem. To ni odločitev.

Ta vrsta fokusa kratko kroži paradoks izbire. Če naredite te štiri ali pet stvari, ni pomembno, koliko lattes kupite. Ni pomembno, ali kupite majhen koks ali veliko koksa. Ni vam treba skrbeti za neverjeten niz majhnih vprašanj, saj so te mikro odločitve nepomembne v veliki shemi stvari.

Z drugimi besedami, vam ni treba skrbeti, katera vrsta omake v špageti je najbolj dostopna za unčo, ker si zaslužiš dovolj, da ne skrbi. Zgrabi tisto, ki izgleda najbolj zanimivo in se premaknete z vašim dnem.

Danes želim vam pokazati, kako lahko z osredotočanjem na samo tri velike zmage pomagate zmanjšati paradoks izbire v vašem življenju.

Velika zmaga št. 1: Odpravite paradoks v svoji izbiri

Pomislite na odločitve o 50 ali več denarja, ki jih morate narediti danes: Ali bi morali prihraniti več? Kaj bi morali zmanjšati? Kaj pa naložbe - nepremičnine ali delnice ali indeksni skladi? Odplača dolg? Ali ste pravočasno poslali račun Comcast? Ali je čas za ponovno uravnoteženje vašega portfelja?

Soočajo se z velikim številom izbir, večina ljudi odgovarja na enak način: ne delajo ničesar.

Kot sem povedal v svoji najboljši prodajni knjigi NYT, Naučil te bom bogat:

Ideja, da - zažge! - preveč informacij je resnična in veljavna skrb. "Toda Ramit," bi rekli ", ki leti pred vsem ameriško kulturo! Potrebujemo več informacij, da bomo lahko sprejemali boljše odločitve! Ljudje na televiziji to ves čas govorijo, zato mora biti res! Huzah! "Oprosti, ne. Oglejte si dejanske podatke in videli boste, da lahko številne informacije vodijo do paralize odločitve, fantastičnega načina, da s preveč informacij ne storimo ničesar. Barry Schwartz piše o tem v Paradoks izbire: Zakaj je več Less:

… Ker se število vzajemnih skladov v načrtu 401 (k), ki se ponudi zaposlenim, povečuje verjetnost, da bodo izbrali sklad - katerikoli sklad - se zmanjša. Za vsakih 10 sredstev, dodanih v paleto možnosti, stopnja udeležbe pade 2 odstotka. Za tiste, ki vlagajo, dodane možnosti sklada povečajo možnosti, da bodo zaposleni vlagali v ultra-konzervativne sklade denarnega trga.

Za natančen sistem po stopnjah, da bi zaustavili izgubo duševne energije na vaš denar, sem ustvaril brezplačni Ultimate Guide za osebne finance (vključno s celotnimi poglavji iz moje najboljše prodajne knjige NYT).

Tu ni nobenih odločilnih odločitev. Samo nekaj taktik, ki sem jih odkril in izpopolnil za avtomatizacijo in optimizacijo vašega denarja. Vaš denar lahko upravljate manj kot eno uro mesečno in začnete porabljati stvari, ki jih imate radi, brez krivde.

Image
Image

Velika zmaga št. 2: Odpravite paradoks v svoji karieri

Izbrani paradoks je resničen problem pri iskanju zaposlitve - in začne se zgodaj. Se spomniš srednje šole? Kaj naj storim? Katere izbire bi moral sprejeti? Na kateri fakulteti naj grem?

Pri 15 (ali mlajših) smo rekli, da odločamo o naši usodi za preostanek našega življenja. Težava je, da so naše odločitve skoraj neskončne.

Odločitve se ne končajo - Na kaj bi moral biti pomemben? Kaj pa mladoletnik? Naj dobim mojega gospodarja ali dobim službo? Če se vrnem v šolo, kako bom zaslužil denar? Lahko začnem lastno podjetje? Kaj, če imam več strasti?

Naši starši ne dobijo tega. Oni so: Pojdi po dobro službo! Imajo res dobre koristi! «Ko sem šla na dom, sem se obiskal družinski prijatelj. Delal je pri zelo veliki potrošniški embalaži in verjel, da sem bila izgubljena duša, ki je potrebovala nasvet. Predstavljajte si moj obraz, ko mi je dal ta nasvet:

"Ramit, se morate pridružiti tej družbi. Tukaj delate 30 let, ko boste upokojili, boste imeli milijon dolarjev!"

Pogledal sem ga v neverje. Milijon? To je to? 30 let od zdaj?

Glej, ne želimo delati v isti družbi že 30 let. Toda ob istem času smo obtičali izbirati med 2, 3, včasih 10 različnih idej. Kaj, če izberemo napačno in zaprli vsa druga vrata?

V spodnjem videu razložim, kako dobiti ročaj o tem, kar resnično želite storiti, in sistematično zožite svoje odločitve:

Big Win # 3: Odpravite paradoks izbire in naredite več storjenega

Ko se ne osredotočimo na velike zmage, naši možgani nenehno uporabljajo našo dragoceno energijo na vseh malih stvareh, ki jih moramo skrbeti - umazano perilo, kaj jesti za večerjo, kdaj naj kličemo mamo.

Tudi, ko se ne zavedamo, naši možgani delajo na reševanju teh minutnih problemov - pustiti manj duševne zmožnosti za delo na velikih stvareh. Kar pomeni, da nenehno odločamo, kako naj skrbim za perilo ali skrbi za mojo kariero. Rezultat? Še enkrat ne delamo nič.

Ko pogledate mojstre svojega plovila, boste opazili, da so vedno pripravljali rutino za navadne dele življenja, zato se lahko osredotočijo na to, v čem so najboljši.

Na primer, Steve Jobs je vsak dan nosil torbice, zato mu ni bilo treba skrbeti za oblačila. In profesionalni športniki svoje hladilnike polnijo z zelenjavo in vitkimi beljakovinami, tako da jim ni treba odločati med torto in zeleno.

Lahko zgradite mikrosistemi v vsakdanjem življenju, ki odpravlja paradoks izbire, tako da se lahko osredotočimo na to, kar je resnično pomembno.

Oglejte si ta videoposnetek, če želite izvedeti, kako odstraniti učinek paradokse izbire, da se boste končno lahko lotili seznama opravil.

Bonus Win: Kako odpraviti skrbi z Worry Vault tehniko

Novi viri stresa se bodo vedno pojavljali v vsakdanjem življenju.

Pred nekaj leti sem naletel na preprosto tehniko za odpravo teh malo stresorjev in skrbi, da se lahko osredotočim na to, kar je resnično pomembno. Ne morem več izbrati minute za minuto ali zapravljam moje volje in spoznavanja.

V tem brezplačnem videoposnetku se lahko naučite: »Odpravite 99% vaših skrbi s to preprosto tehniko.«

V videoposnetku se boste naučili:

  • Kako prenehati skrbeti, kaj ne morete nadzorovati
  • Enostavne načine, kako lahko vsak dan očistite svoj um in spite bolje.
  • Moja "Worry Vault" tehnika - tako da vam nikoli več ni treba poudarjati malo stvari.

Stavim, da lahko najdete vsaj tri stvari, ki jih lahko postavite v svoj "Worry Vault" danes in nikoli več ne poudarjate.

Priporočena: