Kako premagati krivdo denarja

Kazalo:

Kako premagati krivdo denarja
Kako premagati krivdo denarja

Video: Kako premagati krivdo denarja

Video: Kako premagati krivdo denarja
Video: Sto dni dela Vlade Republike Slovenije - DIALOG. STABILNOST. ZAUPANJE. - 12. 9. 2022 2023, Oktober
Anonim
Moji starši so me v zadnjem času obiskali le tri kratke dni in jih že pogrešam. Eden od razlogov, zakaj sem želel zapustiti stresno delo pri financah, je bil, da bi z njimi več časa. Letalo sem na Havajih štirikrat v letu 2012 in trikrat v letu 2013, da obiščem dva do pet tednov hkrati. Toda naš prvi sestanek leta 2014 je bil v septembru.
Moji starši so me v zadnjem času obiskali le tri kratke dni in jih že pogrešam. Eden od razlogov, zakaj sem želel zapustiti stresno delo pri financah, je bil, da bi z njimi več časa. Letalo sem na Havajih štirikrat v letu 2012 in trikrat v letu 2013, da obiščem dva do pet tednov hkrati. Toda naš prvi sestanek leta 2014 je bil v septembru.

Popolnoma moja krivda. Zdi se, da je življenje vedno na poti.

Odkar sem šla na kolidž, sem želela, da bi bili starši ponosni. Moj cilj je bil v šoli dobro, da bi lahko zaslužil dovolj denarja za podporo sebi, družini in njih. V prvih 22 letih sta skrbela zame, prav imam samo za njih.

Nekateri otroci nimajo težav pri sprejemanju finančne pomoči od svojih staršev kot odraslih. Verjetno zato, ker niso bili tako slabi kot jaz. Kot najstnik imam veliko težav, in resnično se počutim krivega, ker mi mami tako močno bolečino. Želel sem nadoknaditi ves denar, ki so ga porabili za mene, tako da so dokazali, da niso podali mrtvega utripa, ampak nekoga, ki bi lahko bil neodvisen takoj, ko je končal fakulteto.

Prav tako trpim zaradi denarne krivde, ker sem odraščal v državah v razvoju prvih 13 let svojega življenja (Filipini, Zambija, Malezija, Tajvan) in pogosto odšli na Kitajsko in v Indijo na delo. Vsakič, ko bom kupil nekaj, kar mi ne potrebujem, mislim, da sem se vrnil v čas, ko sem bil priča o izgubi. Vsakič, ko jem, poskušam jesti počasneje, da bi se zavedal stradanja.

Države v razvoju so polne upanja in rasti, vendar je sorazmerje med havkami in ljudmi zelo stresno. Revni so izredno revni in bogati so neovrgno bogati. Hočete pomagati, a čez nekaj časa pomagate privedli do spoznanja, da je revščina neskončna, kot da bi poskušali ujeti nekaj deževnih trenutkov, preden vas opere monsun.

NEKA BESEDA

Moji starši so zaslužili plače v srednjem razredu kot uradniki za zunanje službe ZDA. Bili so skromni in me naučili pomembnosti varčevanja. Zahvaljujoč njihovim dobrim denarnim navadam so lahko poslali moji sestri in jaz na kolidž, ne da bi kdorkoli prevzeli dolg. Učenje na kolidžih je bilo v devetdesetih nižje, vendar je še vedno veliko disciplin, da bi prihranili ~ 100.000 dolarjev otroka za kolidž na povprečni vladni plači.

Ker sem šel na državno šolo, je bil moj kolidžni sklad presežek, ki ga je nekoč investiral na borzo v mojem juniorskem letu na kolidžu. Še vedno ne morem verjeti, da je bil William in Mary v šoli samo 2.800 $ letno. Junij je bil, ko sem začel zanimati kariero v financah. Na borzi je bila najbolj zanimiva stvar, ki sem jo takrat lahko zamislila.

Premakni se na nedavni obisk mojega starša. Preden so se moji in očka pridružili na pomolu, preden so odšli na križarjenje okoli Cape Horna v New York City, mi je mama dala ovojnico, kot jo pogosto počne, ko se srečujemo. Morda je to kitajska po meri ali morda zato, ker je vedno tako premišljena, da mi vedno pomaga, čeprav sem odrasla oseba.

Vsakič, ko mi daje kuverto s čekom, zavračam, ker hočem, da jo uživa med upokojitvijo. Toda pazim tudi, da ne bom užalil svoje dobre geste. Zavračanje daril ljudi lahko postane težavno. Na koncu bom sprejela in preverila, če je pod 150 dolarjev dolarjev. Ampak, če je več kot 150 dolarjev, ga bom pustil v predalu in pustil, da poteče. Nekoč sem čiščenje moje mize za kavo, ko sem našel ček za 200 dolarjev od moje mame iz treh let prej! Rekel sem ji in smo se smejali skupaj.

Ta zadnja kontrola je bila hudič. Bilo je veliko večje od ostalih; Ne morem razkriti zneska. Vse kar lahko rečem je, da je dober del njenega letnega dohodka, medtem ko je še delala. Ugotovil sem samo, kako velik je bil ček, ko sem prišel domov, potem ko sem jih spustil na križarjenju. Takoj sem ji povedal po elektronski pošti, da ni bilo mogoče, da bi lahko sprejel ček.

Resnična oblika, moja mama je v svojem pogosto jovialnem načinu vztrajala, da bom preverila. Povedala mi je, da uporabim ček, da me razreši ali naredim preoblikovanje ali karkoli želim. Povedala mi je, da denar ne zasluži nobenega zanimanja za njen račun, in prosim, da vzamete denar.

Nato je rekla nekaj res srce segrevanje in malo melanholija: "No, jaz samo poskušam kar najbolje izkoristiti svoj denar, poiskati drugačne namene (razen vzdrževanja življenja) od tistega, kar vaš finančni blog promovira! Konec koncev, ste eden mojih upravičencev. Torej, zakaj ga ne uporabljajte, medtem ko se počutim enkrat (dolgo)."

Odzvala me je njen odziv, ker me veseli, ko so moji starši prebrali moje delo. Eden od glavnih razlogov, zakaj sem začel, je bil, da sem lahko ponudil drug način, da bi moja družina komunicirala, saj živimo po vsej državi. Toda tudi jaz sem bila žalostna, da sem slišala njen odziv, ker nikoli ne mislim na smrt. Vsakič, ko nekdo ali hišni ljubljenec odide, mi srce potone v želodec in nočem delati ničesar dni.

To je bila naša četrta izmenjava elektronskih sporočil o meni, ki je zavračala, in njena vztrajnost. Na koncu sem se odločil, da bom nakazal ček in ugotovil način, kako dobro izkoristiti njen denar.

UPORABLJAJO MERO DENARNI

Eden od razlogov, zakaj je moja mama čudovita, je, ker je tako nesebična. Ni bogata, vendar vedno odda svoj denar stranam, ki jih verjame in ljudem, ki jih zanima. Najprej misli na druge.Poznaš tip osebe, ki preživlja ure, pripravlja neverjeten obrok, a nikoli ne more jesti, ker je vedno pripravljena in se prepriča, da je vaše steklo polno in da je hrana topla? To je moja mama. Moramo vztrajati, da se je sprostila in se nam pridružila pogosto.

Na to ne potrebuje veliko denarja, da bi bila srečna. Prepričan sem, da bi lahko živela od 1.000 $ na mesec v upokojitvi in nima nikakršnih težav zaradi ničelnega dolga. Če želite biti zadovoljni s tako malo, je čudovito darilo, ki ga poskušam posnemati, ko postanem starejši.

Zamisliti moram, da vsi starši hočejo svoje otroke srečo in čutiti, da v svojem življenju še vedno pozitivno vplivajo. Zato sem si dolgo in težko mislil na najboljši način, kako častiti mojo mamo s svojim prispevkom, dokler nisem končno prišla do ideje.

Do trenutka, ko bo vse skupaj opravljeno z mojo hišo, bom verjetno na koncu porabila vsaj 100.000 dolarjev za stroške remodeliranja. To je stara hiša, ki potrebuje veliko dela, vendar sem vedela, s čim sem se začela, ko sem prvič ponudil na nepremičnini.

Napisal sem svojo mamo,

"Hvala, mami. OK, dobil sem tvoj ček! Hvala vam! Uporabil ga bom, da bi plačal za novo novo streho, ki je stara 25 let in se razgrajuje! Nova streha stane veliko in bi morala trajati dlje časa. Dobro se zavedajte, da ste dobesedno zagotovili streho nad glavo in glavo moje prihodnje družine! To bomo imenovali " Mamin krov" in vedno bo tam, da nas zaščiti.: O)"

Takoj, ko sem udaril, sem začel jokati. Dosegel me je njeno velikodušnost, vendar me je tudi spomnilo, da nič ne traja večno. Mamina streha bo sčasoma morala biti spremenjena v 15-20 letih. Do takrat bom star 52-57 let in upam, da sta moji starši še vedno okrog.

NAJ ŠTEJE

Sprejemanje daril staršev mi bo vedno težko. Želim jih samo vrniti in jih narediti srečno. Toda, ko vprašam mamo, če ji potrebuje pomoč, vedno pravi "ne". Moj oče je tudi zelo varen in skrbno načrtuje svoje finančne potrebe. Najboljše, kar lahko storim, je, da se ne držim težav, ostanem v stiku in nadaljujem.

Če imate denarno krivdo, mislim, da je najboljša stvar, ki jo lahko počnete, spoštovati priložnosti, ki jih imate. Ne izgubljajte jih, ker tam je dobesedno milijonov ljudi, ki nimajo enakih možnosti. Najdite najtežje, dokler ne preidete na mizo. Več tveganj, ker si jih drugi ne morejo privoščiti. Sprejmite finančno pomoč s ponižnostjo in ugotovite, kako častiti pomočnika. Poišči načine za vrnitev. Prej ali slej bo krivdo zamenjano z izpolnitvijo. Povedal vam bom, kdaj se bodo moja čustva spremenila.

Bralci, ali imate denarno krivdo? Ali se kdaj sprašujete "zakaj jaz in ne njih"? Kakšne stvari delate za premagovanje krivde za denar? Imate težek čas, da sprejmete denar od staršev kot odrasli osebi? Kako se v vaši kulturi gleda denar med generacijami?

S spoštovanjem,

Sam

Priporočena: