Kako investirati v zlato

Kazalo:

Kako investirati v zlato
Kako investirati v zlato

Video: Kako investirati v zlato

Video: Kako investirati v zlato
Video: Upozorenje za sve investitore u zlato - Zlato je očajna investicija (čak i u periodima inflacije) 2023, September
Anonim

Današnja tema je, kako vlagati v zlato.

Pred dvema epizodama sem pojasnil, kako zlato deluje kot anti-dolar, kar pomeni, da njena cena narašča po padcu ameriškega dolarja. Ameriški dolar že od leta 2001 izgublja vrednost in cena zlata se povečuje. V začetku leta 2001 je bilo 270 dolarjev za unčo, zdaj pa je konec oktobra 2007 več kot 780 dolarjev na unionico. Če želite izvedeti več o tem, kako zlato deluje kot anti-dolar, preverite epizodo pred dvema tednoma na to temo. Morda boste želeli tudi pregled prejšnjega tedna o zlatih standardih.

Zakaj Gold drži vrednost v daljšem časovnem obdobju

Oskrba z zlatom je omejena, kar pomaga zlatu ohraniti svojo vrednost. Ponudba zlata se zelo, zelo počasi povečuje, ko je več zlata minirana. Zlato deluje kot varovanje pred inflacijo in s časovno vrednostjo. V starodavnem Rimu je lahko kupil eno nohtno zlato kovanco, par sandalov in pas. Danes enako velja: en zlatni kovanec za eno unčo znaša približno 780 dolarjev, kar je dovolj, da kupite kakovostno obleko, čevlje in pas. (1)

Če menite, da bomo prenehali z večjo inflacijo in da bo dolar verjetno še naprej izgubljal vrednost, lahko razmišljate o tem, kako del portfelja postaviti v trdna sredstva, kot je zlato.

Toda kako navadna oseba vlaga v zlato?

Zlato ETFs

Eden od najlažjih načinov za vlaganje v zlato je prek sklada, s katerim se trguje na borzi, ali kratkoročno ETF. Lahko zamislite ETF kot vzajemni sklad, ki ga lahko trgovate kot zalogo. Razložil bom več o ETF-jih in nekaterih njihovih prednosti pred vzajemnimi skladi v prihodnji epizodi.

Dva primera ETF-jev, ki preprosto kupujejo, skladiščijo in zavarovajo fizično zlato, so delnice Goldtocks StreetTracks (s katerimi se trguje na New York Stock Exchange pod simbolom GLD) in iShares Comex Gold Trust (s katerim se trguje na ameriški borzi pod simbol IAU).

Ena od ključnih prednosti vlaganja v zlato v ETF je, da vam ni treba skrbeti za varno shranjevanje fizičnega zlata sami. Lastništvo fizičnega zlata je lahko tvegano, ker ga je mogoče ukraditi ali izgubiti, običajno pa morate plačati pristojbino za varno shranjevanje.

Ena pomembna stvar, ki jo je treba zavedati, je, da IRS davke zlata ETF-jev, kot so zbirateljske, ne kot delnice in vzajemni skladi. Za kolekcijo veljajo posebni davčni predpisi. Če imate več kot eno leto zlati ETF, namesto da bi bili obdavčeni pri dolgoročni stopnji kapitalskih dobičkov 15%, bi bili obdavčeni po posebni stopnji zbiranja 28%. Vendar pa se lahko izognete višji davčni stopnji za zbiranje premoženja za zlato ETF, tako da ga držite v Roth IRA, ki je brez davka.

Rudarske družbe

Drug relativno enostaven, vendar posreden način vlaganja v zlato je preko vzajemnega sklada ali ETF, ki ima v lasti podjetja, ki so povezana s plemenitimi kovinami. Obstaja veliko vzajemnih skladov, ki vlagajo v podjetja po vsem svetu, da mine zlato in druge plemenite kovine. Tukaj je povezava do spletne strani, v kateri so našteti najboljši skladi iz plemenitih kovin.

ETF, ki vlaga v zlata povezana podjetja, je Market Vectors Gold Miners (ki trguje na ameriški borzi pod simbolom GDX). Ta ETF replicira indeks AMEX Gold Miners, ki je indeks večinoma zlata in srebrovega rudarjenja.

Zlati kovanci

Zdaj ETF in vzajemni skladi niso edini način vlaganja v zlato. Nekateri ljudje radi neposredno kupujejo zlato in vlagajo v zlate kovance. Če kupujete kovance, je zelo pomembno, da najprej opravite domačo nalogo in jih kupite od uglednega prodajalca. Prav tako jih boste želeli shraniti varno, tako da jih shranite v varnem polju. Če imate pomisleke, da bi vlada lahko ponovno zasegla zlato v lasti posameznikov, kot je FDR, leta 1933, boste morda najbolj udobno vlagali v zlate kovance pred letom 1933. Ti kovanci veljajo za zbirateljske predmete in so po zakonu izvzeti iz zaplembe.

Ne pozabite, da je enostavno

Nazadnje, če investirate ali razmišljate o vlaganju v zlato, je pomembno, da ne prestopite, saj lahko cena zlata močno niha. Za tiste, ki želijo videti, kako je cena zlata nihala v preteklih letih, sem objavil

Torej, tukaj želimo srečno vlaganje in zlate vrnitve. Danes bom dal še en izvod ABC Gold Investinga, ki ga je izvedel Michael Kosares. In zmagovalec je Dani iz Spartanburga, Južna Karolina. Čestitamo in preberite navodila za e-pošto. Cha-ching! To je vse za zdaj, ljubezen Money Girl, vaš vodnik za bogatejše življenje. Kot vedno je položaj vsakega posameznika drugačen, zato se pred odločanjem o finančnih odločitvah posvetujte z davčnim ali finančnim svetovalcem. Ta podcast je namenjen le izobraževalnim namenom in ni namenjen nadomestnemu iskanju osebnega, strokovnega svetovanja. Če imate vprašanje ali komentar, pošljite e-mail na [email protected]. Tudi jaz bi res cenil, če si vzamete trenutek, da objavite pregled v iTunes. Money Girl je del omrežja Quick and Dirty Tips. Ta teden Modern Manners Guy govori o tem, kako narediti zdravico. Hvala za poslušanje! (1) G. Edward Griffin to pojmovanje pojasni v filmu iz leta 2006 Fiat Empire. Sorodne povezave: Cena zlata (1975 - danes)

Najbolj uspešni skladi iz plemenitih kovin

Iz slike iz Shutterstocka Več nasvetov iz denarja

Priporočena: