Plačevanje šole za šole in šole: kako se izogibati porabi 100.000 $ (ali več) za akreditacijo, ki vam resnično ne potrebuje

Kazalo:

Plačevanje šole za šole in šole: kako se izogibati porabi 100.000 $ (ali več) za akreditacijo, ki vam resnično ne potrebuje
Plačevanje šole za šole in šole: kako se izogibati porabi 100.000 $ (ali več) za akreditacijo, ki vam resnično ne potrebuje

Video: Plačevanje šole za šole in šole: kako se izogibati porabi 100.000 $ (ali več) za akreditacijo, ki vam resnično ne potrebuje

Video: Plačevanje šole za šole in šole: kako se izogibati porabi 100.000 $ (ali več) za akreditacijo, ki vam resnično ne potrebuje
Video: Красивая история о настоящей любви! Мелодрама НЕЛЮБОВЬ (Домашний). 2023, December
Anonim
Včeraj, ko sem popoldne preklopil kanale, sem spoznal nekaj: "Real gospodinje Orange County" se je igrala na nobenem, a DVO kanali hkrati. Dve različni epizodi hkrati. Je to nebesa?
Včeraj, ko sem popoldne preklopil kanale, sem spoznal nekaj: "Real gospodinje Orange County" se je igrala na nobenem, a DVO kanali hkrati. Dve različni epizodi hkrati. Je to nebesa?

Poleg te razstave in Jersey Shore, ena od mojih drugih čudnih ljubezni branje spletnih člankov o izobraževanju. Dejstvo je, da preidemo v skoraj vsako spletno razpravo o izobraževanju in hitro boste opazili naslednja prepričanja:

 • Usposabljanje v angleščini ali psihologija je neuporabna. Študije trdih ved
 • Vsakdo, ki preživi 50.000 $ na leto za visokošolsko izobraževanje, je bedak
 • "Elite" šole so preprosto za bogate otroke, katerih očke so jih dobili, in se obale, dokler ne dobijo svoje 6-sliko
 • Storite vse, kar je mogoče, da diplomirate brez dolga! Bolje iti v državno šolo kot draga šola!

Na žalost je vsako od zgoraj navedenih "prepričanj", ki so običajno predstavljene kot dejstvo, napačno.

Vendar so spletni komentarji vedno bolj vokali o potiskanju teh prepričanj in jih razširjali do točke, ko se zdijo skoraj aksiomi.

In vendar, danes imamo neverjetno podrobno in prepričljivo gost post iz nekoga, ki se ne strinja z menoj.

Nekdo, ki misli, da je veliko univerz - celo elitnih šol - izgublja denar.

Nekdo, ki trdi, da lahko naredite najpomembnejši del izobraževanja sami.

In nekdo, ki nam to pokaže, čeprav ste diplomirali, je ključnega pomena razumeti, kako naredimo naše izobraževalne odločitve, ker toliko razkrivajo naše nevidne skripte ali skrite odločitve, ki jih imamo - pogosto jih sploh ne poznamo.

Če ste kdaj slišali besedno zvezo "izobraževanje je najpomembnejša stvar, ki jo lahko storite," veste, o čem govorim (še posebej, če ste azijski).

Josh Kaufman je eden mojih prijateljev in eden od ljudi, ki ga pokličem, ko sem zaljubljen v problem trženja ali sistema. Ko gre za izobraževanje, rad slišim nasprotne poglede - če jih pišejo pametni ljudje, ne pa anonimni spletni vojni, ki vodijo v vodo.

Torej, tukaj je Josh - z nekaterimi nasprotnimi intuitivnimi argumenti, vendar skrbno razmejili in trdili. Ne strinjam se z vsem, vendar ne bo več 15 minut, ki jih preživite danes.

Če ste zainteresirani, lahko dobite njegovo novo knjigo: Personal MBA: Master Business.

Ne pozabite, ta post ne gre samo za izobraževanje. Slepo sledi temu, kar "vsi" govorijo v naših karierah, osebnih financah, odnosih in praktično vseh naših glavnih odločitvah.

* * *

Josh Kaufman: razvezava kolegija: kako se izogniti porabi 100.000 $ (ali več) za akreditacijo, ki vam dejansko ne potrebuje

Na poti nazaj iz nedavnega potovanja v New York City sem se znašel v avtomobilu podzemne železnice, ki se je povezal z mednarodnim letališčem JFK. Bila je dolga vožnja in jo lahko nekdo razbiješ samo toliko časa, dokler ne postane bolj udobno, da bi se pogovarjal, kot pa trpeti tišino.

Eden izmed zanimivih ljudi, s katerimi sem se srečal v avtu podzemne železnice, je bila mlada ženska (pokličite jo Jennifer), ki je bila oblečena na plažo, da bi proslavila diplomo iz magistrskega programa "v Bostonu". Po nekaj malodušnosti mi je povedala, da je pravkar diplomiral iz poslovne šole Harvard.

Vprašal sem jo, kaj načrtuje narediti. "Grem na zahodno obalo, da delam za svetovalno podjetje," je odgovorila.

"Ali ste navdušeni nad tem?"

»Sploh ne,« je rekla z grimaso. "Želim delati v državah v razvoju, vendar je Svetovna banka rekla, da moram imeti magistrski študij, zato sem šel v HBS. Ko sem se prijavil po diplomi, so mi povedali, da so že "napolnili svojo kvoto Američanov" in ni bilo nič, kar bi lahko storili. Ne želim biti svetovalec in vem, da ga ne bom užival, toda edina druga naloga, ki jo lahko dobim, bo dovolj plačala za pokritje mojih študentskih posojil."

Za vse svoje inteligence in vožnjo je bila Jennifer indentured uslužbenec.

Potem me je Jennifer vprašala, kaj počnem za življenje. Povedal sem ji, da sem poslovni učitelj, in da sem pravkar končal svojo prvo knjigo.

Kaj jaz ni povej Jennifer, da učim ljudi, da se izognejo enaki napaki, ki jo je storila.

"Ne moreš dati ceno na dobro izobrazbo" … ali lahko?

Če vprašate starše ali mentorje, kako postati uspešni, bo njihov odgovor najverjetneje vključeval štiri medsebojno povezane nevidne skripte:

 • "Naj najboljše izobraževanje lahko."
 • "Kolegiji zagotavljajo najboljše izobraževanje."
 • "Najboljše fakultete so drage."
 • "Več koledža je boljše."

Tako kot mnogi nevidni skripte, s katerimi odraščamo, tri od teh predpostavk niso nujno resnične.

Po končani srednji šoli vam bo skoraj vsakdo povedal, da morate pridobiti diplomo - najmanj. Če ste pametni in želite postati izjemno uspešni, pojdite na medicinsko šolo, da postanete MD, pojdite v pravno šolo, da postanete odvetnik ali pridobite MBA, da postanete izvršni direktor C na ravni podjetja, možnosti zalog in zlati padalec.

Zdi se, da večina ljudi misli, da je pot, da postane uspešna oseba, linearna, nepogrešljiva in nespremenljiva: pojdite v šolo v najboljši ustanovi, v katero lahko vstopite (kjer je "najboljša" enaka "najdražji") in plačati potrebuje se za udeležbo. Skupna modrost pravi, da cena ni previsoka za plačilo za "dobro izobraževanje", dokler ta izobrazba pride v obliki diplome iz prestižne šole.

Skupna modrost je mrtva narobe.

Ločevanje izobraževanja od poverilnic

Ne razumite me narobe - sem velik zagovornik pridobitve svetovnega izobraževanja. Tukaj je rub: izobraževanje in potrjevanje niso enake stvari.

Izobraževanje je proces učenja nekaj koristnega - konceptov, znanja in veščin, ki na nek način izboljšajo vaše življenje. Izobraževanje je tisto, kar se zgodi v tvoji glavi, ne nujno, kaj se dogaja v razredu.

Credentialing je proces dokončanja (večinoma samovoljnega) merila v zameno za socialni signal - stopnja, potrdilo ali druga oblika preverljivega dokazila, ki ste ga igrali po pravilih.

Če hočeš uspeti - narediti delo, ki je pomembno, naredi razliko in živi bogato življenje, si dolgujem sebi, da dobiš najboljše izobraževanje morda lahko. To ne pomeni brezmičnega hipotekiranja vaše finančne prihodnosti (in / ali finančne stabilnosti vaše družine), da bi pridobili drago in nepotrebno poverilnico.

Izobraževanje in poverilnice se prodajajo kot snop, vendar ste ponavadi boljši ločevanje koliko jih lahko. Z njimi obravnavate kot ločena orodja z različnimi cilji, tako velike možnosti razširite.

Od kod prihaja skripte …

Ne gre za to, da so naši starši in mentorji zmotni: v preteklih nekaj desetletjih se je dramatično spremenil svet, in scenariji niso ujeli.

Pred petindvajsetimi leti je bil kolidž cenejši za deset, tudi po prilagoditvi za inflacijo. Večino svojih stroškov bi lahko plačali z delom za polni delovni čas s polnim delovnim časom in s polnim delovnim časom, stopnja pa se je odprla dovolj, da bi lahko poverilnico precej dobro naložili. Po raziskavi, ki jo je objavila USA Today:

Povprečni dolg diplomanta na univerzi se je v zadnjem desetletju povečal za 50%, po inflaciji, po projektu za študentski dolg, neprofitni zagovorni skupini …

Danes študentje, ki ne želijo izposojati po višjih stopnjah, imajo še nekaj drugih možnosti. Pred petindvajsetimi leti so lahko študentje, ki so se želeli izogniti dolgu, denar uporabili za delo s krajšim delovnim časom in poletjem, da bi pomagali plačati kolidž. Ampak od takrat se je koledarska šola dvignila dvakrat na stopnjo potrošniških cen. Šolanje je veliko hitreje kot plačilo za vrste delovnih mest z nizko plačo, ki jih učenci običajno držijo.

Leta 1981 je lahko študent polno delo poleti z minimalno plačo in zaslužil približno dve tretjini letnih stroškov kolegija, po analizi Heather Boushey, ekonomista Centra za ekonomske in politične raziskave. Danes bi moral študent, ki zasluži minimalno plačo, delati s polnim delovnim časom za eno leto, da bi si zagotovil eno leto izobraževanja na štiriletni javni univerzi - in da predpostavlja, da prihrani vsak peni, zaključil je Boushey.

Nedavni članek v The Economist slika podobna slika:

"Kolidžnine so že desetletja hitreje od sposobnosti Američanov, da jih plačajo. Mediani dohodek gospodinjstev se je v zadnjih 40 letih povečal za faktor 6,5, vendar so se stroški udeležbe na državni šoli povečali za 15 odstotkov za študente v državni lasti in 24 za študente izven države. Stroški udeležbe na zasebnem kolidžu so se povečali za več kot 13 (letno v Ivy League vam bo vrnilo 38.000 $, brez ležišča in krovu). Zaradi akademske inflacije se zdravstvena inflacija zaradi primerjave zdi skromna."

Prednosti poverilnic so se sčasoma zmanjšale, stroški pa so se dramatično povečali. To je osnovna matematika: višji stroški in nižje koristi, slabši je donos na vašo naložbo.

Poučevanje je predvsem socialna signalizacija

"To je zgodba o nas, ljudi, ki so prepričani, da bi porabili denar, ki ga nimamo, stvari, ki jih ne potrebujemo, ustvariti vtise, ki ne bodo trajale, za ljudi, ki nas ne skrbijo." - Tim Jackson, v pogovoru TED o očitni porabi

Akreditacija je postala luksuzni trg. Študenti (in njihovi starši) ne kupujejo izobraževanja - kupujejo družbeni status. Verodostojnost velja za preprosto pot do prestiža.

V novinarju "Prestige Racket" Danielu Luzerju Washington mesečno izpostavil enega od glavnih razlogov zadnjih nekaj desetletij verjetne inflacije: zaznavanje inženiringa.

Danes George Washington, tako kot mnogi "up-and-coming" drugi šolski šoli - ameriška univerza, univerza v New Yorku - je pogubno drag. Po desetletjih ponujanja nizkocenovne izobrazbe se je GW v poznih osemdesetih letih pod predsedstvom Stephena Joela Trachtenberga zavzel za ostro smer. Univerza je šla na visokokakovostno stavbo, ki jo je financirala vrtoglavica, ki je povečala šolanje. Ko je zasedel mesto Trachtenberg, je dodiplomski dodatek znašal 14.000 dolarjev - pod povprečjem za zasebni, štiriletni kolegij. Ko je odšel leta 2007, se je zbral do 39.000 dolarjev na leto (ali vključno s pristojbinami in sobo ter krovom, 50.000 dolarjev), zaradi česar je GW najdražja šola v Združenih državah.

Trachtenberg je razumel, da je percepcija resničnost v visokem šolstvu - in zaznavanje je mogoče kupiti. "Timex ali Casio lahko dobite za 65 dolarjev ali pa dobite Rolex ali Patek Philippe za 10.000 $. To je ista stvar, "pravi Trachtenberg. Nekdanji predsednik se je igral, da bi študentje, ki ne bi mogli preiti na najbolj izkljucne univerze na narodu - in kdo bi drugace spregledal delovno muco kot starodavne GW, pristal na univerzo, ki je imela vsaj ceno in kupljeno kampus, Ivy lige. "Služi kot trofej, simbol," pravi. "To je nekakšen znak, koga mislijo, da so."

Neverjetno je, da je ta strategija delovala. Med Trachtenbergovim mandatom se je prijava za dodiplomski študij povečala s 6.000 na 20.000 letno, povprečne ocene SAT za učence GW so se povečale za 200 točk, dotacija pa se je povečala na skoraj milijardo dolarjev …

Dobrodošli v današnjem vedno bolj elitnem visokošolskem sistemu, kjer so postali standardni kampi, visoki šolski programi in ogromne dodiplomske dolžniške obremenitve. V dogged konkurenci za bogate študente z visokim številom točk, današnje kolegije iz drugega razreda si prizadevajo doseči višji ugled s povišanjem površnih značilnosti ameriških tradicionalnih elitnih šol. Za ambiciozne administratorje je dejansko malo alternativ. "Če želite vzpenjati, poskušate narediti stvari, zaradi katerih izgledate kot Harvard," pravi David Labaree, profesor za izobraževanje na univerzi Stanford. "Težko je sprejeti drugačno pot."

(Branje tega članka je poučno - branje komentarjev GWU alumni je še toliko bolj pazljivo. Pazi, kaj se zgodi, ko ljudje verjamejo, da je njihov socialni status - za katerega so plačani - ogrožen).

Drage poverilnice so precej podobne dragim avtomobilom - plačujete veliko denarja za amortiziralno sredstvo, katerega vrednost se zmanjša v petih letih od nakupa. Pri nakupu avtomobila lahko izbirate med Rolls Royce in Honda Civic. Obe boste dobili, kamor boste morali iti, vendar z drastično drugačnimi stroški. Ali je kratkoročno gneča v zaznanem družbenem statusu resnično vredno dolgoročno?

Studentski kreditni industrijski kompleks

Ne naredite napake - verodostojnost lahko zagotovo odpre vrata, vendar jih lahko preprosto zaprete, če plačate preveč. Če financirate svoje poverilnice s študentskimi posojili, se lahko hitro znajdete v položaju, kjer plačate enakovredno hipoteko. Današnji študentski krediti so pogosto hipotekarni in delajo precej podobno. Plačali boste 5-10% obresti, odvisno od tega, ali gre za zvezno ali zasebno posojilo, in plačila se amortizirajo kot hipotekarno posojilo. V prvih nekaj letih boste večinoma plačevali obresti, in če vse gre dobro, boste v končni fazi plačali od 2 do 3-kratno prvotno načelo za izplačilo posojila.

Če se iz kakršnega koli razloga zatekajo finančne stiske - brezposelnost, odpuščanja, zdravstveni izredni dogodki itd., Se boste hitro znašli v tem, kar mi je všeč poklicati "Student Loan Death Spiral". Vsakič, ko odložite plačilo, zamudite plačilo, zaprosite za zmanjšanje ali potrpljenje ali konsolidirajte svoja posojila, boste zraven prvotnega načela zbirali samodejno dodatne pristojbine. To lahko hitro poveča vašo celotno obremenitev dolga do noči nenadzorovano. (Podrobnosti si oglejte v tem podrobnem infografskem prikazu: shema študentskega posojila: zdravilo za prehod na dolg ropstvo)

Za študentska posojila velja tudi druga edinstvena zakonska določba (vsaj v ZDA): jih ni mogoče izpustiti v stečaju. Ne glede na to, kaj se zgodi v vašem finančnem življenju, bodo vaši dolgovi za študentsko posojilo sledili tistemu, ko jih boste plačali ali umrli. (Edina druga posojila, ki spadajo v to posebno zvezno kategorijo "brez pobega", so dolgovi iz kaznivih dejanj in goljufij.)

Prevzem posojil za financiranje poverilnic lahko postane uspešna oseba težje, kot je res treba. Dolgovi otežujejo spremembo poti, tudi če ugotovite, da vam ni všeč vaše novo življenje, kolikor ste mislili, da bi ga. In prav tako kot dolg s kreditno kartico lahko hitro preplavijo, če boste porabili več, kot bi lahko plačali. Poznajte tveganja, preden se prijavite na pikčasto črto.

Nikoli ne pozabite, da so šole, univerze in ponudniki študentskih posojil podjetja, in imate interes, da povečate skupni znesek, ki ga plačate za poverilnico. Več plačate, bolj omejene so možnosti in nižja je vaša donosnost.

Kaj storiti, če ABSOLUTELY potrebujete poverilnico

Včasih res potrebujete kos papirja. Če vaše želeno opravilo pooblasti poverilnico kot zakonsko zahtevo za poslovanje, ga boste morda morali sesati in jo dobiti. Edini čas, ko je poverilnica vredna stroške, je, ko se uporablja kot nepogodbena merila za preverjanje, če želite opraviti delo, ki ga že poznate, in želite drugače. Če je pot, ki jo želite vzeti, absolutno zahteva poverilnico kot mehanizem presejanja, se trudi, da bo kar najbolje storil, da bo čim hitreje in kar se da po najboljši možni ceni čim bolje dobil signalizacijsko vrednost.

Če ste absolutno moraš imate poverilnico, da storite, kar želite storiti, NIKOLI NE PAKETI DROBNO. To lahko storite, da zmanjšate neposredne stroške poverilnic:

 • Nasprotno, veljajo za najbolj znane in prestižne programe, ki jih lahko. Dobro dodeljene zasebne univerze so ponavadi v veliko boljšem položaju od javnih univerz in kolegijev v skupnosti, ko gre za dodelitev finančne pomoči, štipendije in štipendije, tako da lahko "drage" šole dajo najvišjo signalno vrednost in na koncu postanejo cenejše skupaj. Poleg časa in denarja, ki ga vlagate v aplikacije, je pri ocenjevanju vaših dejanskih možnosti malo škode. Ne pozabite, ne gre za ceno nalepke - gre za to, kar boste v celoti plačali za poverilnico, in koliko denarja posojite, da bi ga plačali. Če lahko dobite diplomo iz Harvarda ali Stanfordja za nekaj tisoč dolarjev, se z vsemi sredstvi obrnite.
 • Prijavite se za VSAK program finančne pomoči, štipendijo in podelitev, tudi če mislite, da ga ne boste dobili. Preveč ljudi se je izločilo zaradi finančne pomoči, namesto da bi odločalo izbirni odbor. Moja žena in jaz smo zaključili naše dodiplomske študije o štipendijah za polni vožnji, nihče od nas ni verjel, da bi imeli kakšno možnost, ki bi jo prejeli.
 • Ustanoviti prebivališče prej se udeležite. Večina ameriških šol in univerz daje velikim popustom državljanom države, v kateri se nahaja, običajno kot pogoj za državno financiranje. Nikoli ne plačujte "brez državne pomoči" - večina prebivalcev zahteva ~ 1 leto, zato vzpostavite bivanje, tako da vzamete "prazno leto" prej ste se udeležili prihranka čolnov z denarjem.
 • Poiščite malo znane backdoors. Konkurenca za vstop v vrhunske programe je lahko intenzivna, vendar se pogosto skrijejo nazaj, če ste pripravljeni narediti nekaj raziskav in poskusite nekonvencionalen pristop. Backdoors vam lahko pomagajo povleči vse od pridobitve akreditirane diplomske diplome v enem letu za 4.000 dolarjev, da preskočijo sprejemni postopek in diplomirajo iz Harvarda za 40.000 dolarjev.

Poleg tega je na voljo pet stvari, s katerimi lahko zagotovite, da se vaše naložbe v poverilnico izplačajo:

1. Ne vpisujte se v program za potrjevanje, če še vedno ugotovite, kaj želite storiti s svojim življenjem.

Mnogi ljudje se zavzemajo za kolidž kot način "raziskovanja sveta" in "najti sebe". Tukaj je skrivnost: to lahko storite precej dobro sami, ne da bi plačali kolidž petih številk v 36-tedenskem letu za privilegij.

Jaz sem velik zagovornik "vrzeli let", ki namerno in preudarno vzamejo nekaj nestrukturiranega časa za raziskovanje sveta in eksperimentiranje sami. Večina visokošolskih zavodov vam omogoča, da odložite vpis do dveh let po tem, ko ste sprejeti, zato je malo razloga, da jih ne boste izkoristili.

Če ste mladi, najamite stanovanje v bližini katerega koli kolegija, za katerega menite, da se želite udeležiti, tako da vas obkrožajo ljudje vaših let. (Ni vam treba sprejeti na univerzo, da bi živeli v bližini kampusa.) Pogovorite se s strokovnjaki na katerem koli področju, ki vas zanima raziskovanje. E-pošto ali pokličite profesorja ali TA v predvidenem polju in jih prosite, katere knjige bi morali brati, s kom bi morali govoriti, in katere konference bi se morali udeležiti. Če želite prikazati več pobud kot večina vpisanih študentov, boste prejeli pomoč za raziskovanje polj, ki vas zanimajo - prej plačevanje šolnine.

Tudi obračunavanje življenjskih stroškov, vrzeli so cenovno ugodna, a dragocena izobrazba - vaš čas je v celoti lasten in lahko to čas vlagate na kakršenkoli način, ki se vam zdi najboljši: začetek poslovanja, srečevanje z ljudmi, potovanje ali samostojno raziskovanje. (Žurjanje je tudi možnost, če je to pomembno za vas.)

Ta čas lahko uporabite tudi za optimizacijo preostalega izobraževanja in poverilnic. Poiščite način, kako diplomirati v 2-3 letih, namesto na 4-5 (z načrtovanjem obremenitve tečaja in preizkušanjem iz razredov), in lahko enostavno prihranite več deset tisoč dolarjev.

2. Ne iščite poverilnice na področju, kjer spretnosti in izkušnje pomenijo več kot potrdilo.

V nedavni New York Times članek, Allison Brooke Eastman, ambiciozni fotograf, je pokazala, da je z dolgom za študentsko posojilo dosegla 170.000 dolarjev za študijskega posojila - položaj je tako slab, saj je njenec ob prekinitvi sodeloval, ko je izvedel.

Ne glede na to, kako ste ga rezali, Eastmanova poverilnica je bila odpadek - lahko bi se naučila prav toliko (če ne več) z delom stroškov, tako da je kupila vrhunsko kamero, kupila računalnik in Licenca za Photoshop, plačevanje za tutorstvo s profesionalcem in fotografiranje, dokler njena polkna ne nosi.

To je tisto, kar je Mark Cafiero, profesionalni poročni fotograf v Denverju, naredil - samoukosten fotograf, ki fotografira večino svojega odraslega življenja. Mark redno zaračunava več kot 4.000 dolarjev za fotografiranje poroke in je rezerviral trdno. Na strani je ustvaril še dve uspešni fotografiji. Nihče ne skrbi, ali ima stopnjo ali ne, njegove spretnosti govorijo glasneje kot kateri koli papirni papir in ima več dela, kot ga ima.

3. Ne iščite poverilnice, če je strošek vnaprejšnjega plačila več kot eno leto začetna plača na terenu.

Polje, ki ga nameravate delati v zadevah izjemno. Ničesar ne morete reči: če plačate $ 100,000 + za enako stopnjo na enakovredno nizko plačanem področju, kot je socialno delo, si bedak in vaša verodostojnost bo verjetno uničila vaše življenje. Žalostno ampak resnično.

Preden se lotite polja in se nepopravljivo naložite z dolgom, intervjujem / senco / internnikom z ljudmi, ki dejansko počnejo tisto, kar mislite, da želite. Vprašajte, kaj je bilo potrebno za pridobitev zahtevane poverilnice.Vprašajte, ali je njihova naložba vredna. Če dobite vtis, da obžalujejo svojo izbiro, dvakrat premislite.

4. Ne iščite dragih poverilnic na področjih, kjer zaposlitve morda ne obstajajo.

Nobena poverilnica vam ne bo pomagala pridobiti službe, če ni na voljo nobenih delovnih mest. Nekatere panoge in trgi so postali finančni smrtni pasti, ki zahtevajo, da se vanj vnesejo drage poverilnice, samo da bi odkrili, da nobena delovna mesta ne obstajajo za plačilo računa za študentsko posojilo. Najslabša stvar, ki jo lahko storite, je domnevati, da "bo vse delovalo" brez raziskave.

Zakon je odličen primer - področje, ki je že desetletja znano po izdelavi diplomantov, ki so lahko takoj zagotovili stabilno, visoko plačano delovno mesto. Zadolževanje ogromnih zneskov denarja za pravno šolo je bilo potrebno zlo, vendar pričakovana odškodnina je bila več kot dovolj za to, da bi šla na račun.

Mnogi diplomanti iz nedavno opravljenih pravnih šol so zdaj brezposelni, vendar imajo več kot šest oseb v nepovratnih dolgovih. Tukaj je skupna zgodba o študentskem posojilu Spiral smrti v akciji:

"Bil sem sprejet v eno od najboljših 14 pravnih šol v državi. In čeprav sem tam dobro, sem bil prisiljen vzeti 150.000 dolarjev za študentska posojila. Vem, da je to veliko denarja, vendar sem mislil, da je to prestižno, lahko dobim službo, ki sestavlja šest številk. 2 leti po diplomi sem bil še vedno brezposeljen … Prijavil sem se za stečaj (ki se je znebil mojega 50.000 dolarjev dolga s kreditno kartico), ki ni storil ničesar, da ustavi posojilodajalce iz DoE. Kot zdaj stojim, dolgujem 412.329,57 USD (pričakujejo mesečna plačila skoraj 4.000 USD) in še vedno ne morem najti službe. Jaz sem privit, mislim, da se bom verjetno ubil."

To je strukturno vprašanje ponudbe in povpraševanja, ki se v bližnji prihodnosti verjetno ne bo rešilo. Skratka, ta tip je kraljevsko privit.

Enako splošno načelo se uporablja za delovna mesta, ki se tradicionalno štejejo za prestižne in visokoplačne, kar vodi v preveliko ponudbo. Bodite profesor na univerzi: veliko je več imetnikov doktorskih znanosti kot razpoložljivih delovnih mest, zlasti v humanistiki. Da bi se zadeve poslabšale, imeti doktorat pomeni, da delodajalci zunaj akademije menijo, da ste "preveč usposobljeni" za delovna mesta in vas ne bodo zaposlili. Zaključek doktorskega študija pomeni, da za vsako mesto poučevanja obstaja več tisoč možnih kandidatov, ki so pripravljeni delati kot dodatek za nizko plačo, samo za nekaj. To je kot igranje rulete: edini način za zmago ni igrati.

Dodatno opozorilo, če menite, da ste pametni in dovolj ambiciozni, da premagate kvote: to je tisto, kar so vsi ostali na trgu razmišljali, ko so podpisali na črtkani črti. Pazite na prekomerno samopregledujočo težnjo - če struktura industrije ni v vaši korist, ni važno, kako pameten ali spreten si.

Praviloma se izogibajte vstopom na trge, kjer so dobavitelji obupani za vsako delo, ki ga lahko najdejo.

5. Zadolžite čim manj, nato se nemočno pogajate o svojih dolgovih.

Več ko si sposodiš, večje je tveganje in nižja donosnost naložbe. Plačajte čim manj za svoje poverilnice, kot ste morda lahko, in poiščite načine, kako plačati ostalo, ne da bi se lotili dolga. Tukaj je nekaj stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate svoje zadolževanje:

 • Pridobite toliko štipendij, štipendij in asistentov, kot lahko.
 • Delajte s krajšim delovnim časom ali samostojno v šoli, da plačate stroške.
 • Zmanjšajte svoje dnevne življenjske stroške, tako da ne obremenjujete dolga po kreditni kartici poleg dolga za študentsko posojilo. (Za dodatni kredit, živite v kombiju.)
 • Sodelujte v plačanih co-op in plačanih programih pripravništva, ki imajo zapisnik o zaposlovanju udeležencev polni delovni čas po diplomi.
 • Diplomant čim prej - manj časa v šoli je enako manj šolanja in manj pristojbin.

Ko boste v največji možni meri zmanjšali skupno obremenitev dolga, storite vse, kar lahko storite, da se z vašimi posojilodajalci dogovorite o najboljših možnih obrestnih merah in nastavite samodejna plačila, da se izognete nepotrebnim plačilom. To je klasičen primer Ramitovega 85-odstotnega pravila - nekaj ur vam lahko prihranijo več deset (včasih na stotine) tisoč dolarjev skozi vse življenje.

Karkoli narediš, ne kupi linije, da so študentska posojila "pomoč" - posojila so dejansko povratna pomoč zaradi česar so vaši skupni stroški veliko višji. Najhitrejši in najpreprostejši način za vdih življenja je prevzemanje preveč dolga, zato čim bolj zmanjšajte obremenitev vašega dolga.

Ne pozabite, da je primarna vrednost postopka poverilnice samo poverilnica, zato je najboljša strategija optimizirana za skupne stroške in hitrost. Ko diplomirate, osredotočite svoj čas in energijo na resnično delo in sami vlagajte v svoje znanje in spretnosti.

DIY ima najboljšo donosnost naložbe

Večina ljudi, ki gredo na kolidž, pravijo isto: večina vrednosti izkušnje ni imela nobene zveze s šolo. Kot je Ramit že pred časom omenil v "Vaša šola ni tehnična šola":

Mislim, da bi se verjetno lahko naučil 80% moje kolidžne kariere preprosto od branja knjig. Toda zadnjih 20% - najtežjega in najdragocenejšega dela - je prišlo od pogovora z ljudmi, odskočnih idej z njimi, z lastnimi zagonskimi stvarmi in s storitvijo velikih napak. In to sem storil vsekakor v relativni varnosti kolidža, kjer je najhujše, kar se lahko zgodi, če dobiš "-" poleg ene od črkovnih razredov na vašem prepisu …

Na koncu menim, da je dejansko bolj tvegano, da se osredotočimo izključno na razrede. Zakaj? Ker morate tekmovati z vsemi drugimi, ki bodo poskušali pridobiti delovna mesta z enakimi merili: razredi.Sovražim se neposredno proti drugim ljudem, zato bi rad raje šel okoli njih.

Strinjam se z Ramitom - te stvari resnično so najbolj dragoceni deli kolegija in nimajo nič skupnega s kolegijem. Svoboda eksperimentiranja, raziskovanja in druženja je resnična korist izkušenj v kolidžu - razredi in testi so večinoma dobili na poti. Zakaj plačati nepotrebno najemnino univerzi za ugodnosti, ki jih dejansko ne zagotavljajo? Ali obstajajo še drugi uspešni načini za izkoriščanje teh koristi?

Večino veščin se lahko naučite bistveno hitreje in ceneje z branjem, raziskovanjem, potovanjem, srečevanjem z ljudmi, s prijatelji in s samim eksperimentiranjem. Z malo radovednosti, trdo delo in predanostjo, lahko uspeš na svoje lastne pogoje - in prihranite tono denarja v procesu.

Izkušnje v realnem svetu (in rezultati) bodo vedno obremenile poverilnice, ko gre za bogate izkušnje. Če želite začeti podjetje (kar je najhitrejši način, da postanete CEO), ne potrebujete poverilnice - resnično potrebujete ekonomsko vredne veščine, trdno poslovno idejo in pripravljenost, da jo preizkusite.

Če vaše delo lahko zagotovi koristi, ki jih drugi ljudje želijo ali potrebujejo slabo, da bi plačali, preprosto ne bodo marili, ali imate poverilnico ali ne. Denar v banki govori zase.

Kar se tiče potencialnih delodajalcev, razmislite o tem iz svoje perspektive:

 • Ali bi raje zaposli nekoga, ki je na kolegiju opravil trženjske tečaje, ali pa je nekdo, ki je dejansko pomagal podjetju, dobil donosnost naložbe v višini 1200%?
 • Ali bi raje zaposli naključnega računalništva ali nekoga, ki je dejansko zgradil popolnoma delujočo spletno aplikacijo z dejanskimi plačljivimi uporabniki?
 • Ali bi raje zaposli nekoga, ki je prevzel vodstveni razred ali pa je dejansko zaposloval, vodil in upravljal delovno ekipo?

Bolj ko investirate v učenje ekonomsko vrednih veščin in pridobite izkušnje iz resničnega sveta, boste ekonomsko uspešnejši. Če boste sami učili osnove ali se vključili v pomoč učiteljev praktičnega usposabljanja, boste spoznali osnove brez hipotekarnih naslednjih 20-30 let svojega življenja.

Obvladovanje poslovne umetnosti je, kako se bogate. Če ste pripravljeni na začetek, vam ni treba čakati na pismo za sprejem s šole Ivy League. Takoj začeti takoj:

 • Preberite odlične knjige. Avtorji porabijo več let, ki svoje modrost in izkušnje raztegnejo v obliko, ki jo lahko kupite za manj kot 20 dolarjev, ali si ga izposodite iz knjižnice. Ni boljšega izobraževalnega pogajanja tam zunaj. Tukaj je moj kuratorski seznam najboljših poslovnih knjig, ki vam bodo pomagali začeti.
 • Vadite poslovne tečaje s strokovnjaki. Učenje neposredno od ljudi, ki že delajo tisto, kar želite storiti, je odličen način za pospešitev učnega procesa. Spletni poslovni tečaji, kot so Ramit's Earn1k in moj Personal MBA Business Crash tečaj, lahko brijejo leti od vaše učne krivulje in so vredni naložbe. (Pazi na sheme "hitro bogati", čeprav - ni ničesar, kar bi pomenilo nemočno, takojšnjo pot do finančnega uspeha.)
 • Začnite svoje podjetje. Lastništvo vaše lastne družbe je najhitrejši in najpreprostejši način za učenje vrvi. Bootstrapping svoje podjetje, tudi majhen, vas bo naučil ogromno količino o tem, kako podjetja dejansko delajo - spretnosti, ki jih boste uporabljali do konca svojega življenja.

Tukaj je bogato, uspešno življenje - brez nepotrebnega dolga.

Josh Kaufman je poslovni učitelj in avtor Osebno MBA: Uveljavite umetnost poslovanja. Uči obrtnike, programerje, oblikovalce, umetnike in strokovnjake, kako se naučiti osnov sodobnega poslovanja, ne da bi mu podarili hipoteko. Več o tem na naslovu PersonalMBA.com.

Priporočena: