9 načinov, kako se izogniti čustvenemu vlaganju

Kazalo:

9 načinov, kako se izogniti čustvenemu vlaganju
9 načinov, kako se izogniti čustvenemu vlaganju

Video: 9 načinov, kako se izogniti čustvenemu vlaganju

Video: 9 načinov, kako se izogniti čustvenemu vlaganju
Video: What is Risk Tolerance? - YouTube 2023, December
Anonim

Ne bi smeli imeti občutkov o vaših naložbah, ker zagotovo nimajo občutkov za vas. To je le eden od devetih načinov, kako se izogniti čustvenemu vlaganju in ugotoviti, kakšna je vaša formula za uspeh.

Image
Image

Kazalo

  • Določiti dolgoročne finančne cilje
  • Poiščite uravnotežen pristop
  • Popolnoma raznolika
  • Ne bojte se izgubiti
  • Uporabite novice za informacije, ne za odločitve
  • Ne bodite ovce in sledite čredi
  • Odstranite osebne občutke iz svojih naložb - nimajo občutkov za vas
  • Zapomni si pretekli uspešnosti ne ustreza prihodnji uspešnosti
  • Bodite neovrgno predpisujoči in ne odstopajte od metode

Si že kdaj pogledal nazaj v evidenco o naložbah in razmišljal o tem, kako neumna naložba?

Vem, da imam.

Vlaganje je čustvena igra in nas lahko pripelje do nekaj groznih finančnih odločitev, ko pustimo vpletena naša čustva.

Zato moramo vzpostaviti sisteme in pravila, preden vlagamo, da bi nam pomagali preprečiti to neumnost. To je tisto, kar bom pokril v tem članku.

Preden se potopimo globlje, želim nekaj jasno. Kot pri vsaki odločitvi v življenju (še posebej finančni) obstaja tona čustev, ki se lahko vključijo v naložbe.

Vem, da niste robot, zato preberite spodnji nasvet in si vzemite tisto, kar dela zanj. Prilagodite in prilagodite svojo trenutno filozofijo pri vlaganju. Ni popolnega pristopa, ampak bolj ko lahko začnete čustev iz svojih finančnih odločitev, večja je verjetnost, da ste uspešni. Začnimo s prvim prepoznavanjem ciljev.

1. Vzpostaviti dolgoročne finančne cilje

Preden začnete vlagati, morate vzeti čas, da razmislite o svojih dolgoročnih ciljih. Zdaj je to drugačna kot dolgoročna naložbena strategija. Lahko kupujete in prodajate delnice s kratkoročno miselnostjo (kar ne priporočam osebno) in še vedno imam dolgoročen načrt.

Brez dolgotrajne vizije, ki je oblečena v železo in kamor želite iti z vašim denarjem, v bistvu metate pikado na dartboardu z očmi (in odvisno od tega, kako slabo ste pri vlaganju, ste morda celo imeli nekaj pivov v tebi, preden jih metate pikado). Kot eden mojih najljubših citatov iz Alice's Adventures in Wonderland pravi, če ne veste, kam greste, ni pomembno, katero pot boste vzeli (seveda seveda sem parafraziral).

Torej, tukaj morate narediti:

Razmislite o tem, zakaj vlagate

Večina nas bo vlagala v načrt za upokojitev, vendar imate morda dovolj denarja, da bi se malo igrali na borzi. Če ste to vi - morda imate zelo različne dolgoročne cilje kot nekdo, ki načrtuje upokojitev (ali sploh ni ciljev). Ugotovite, zakaj investirate najprej.

Razmislite o svoji dobi in investicijskem horizontu

Ste na "nazaj devetih" svoje kariere? Če je tako, je obdobje naložb veliko krajše, zato bi se morali osredotočiti na stabilizacijo portfelja in pripravljenost na upokojitev. Vendar, če ste odslej iz koledža, lahko odpirate tveganje poplavnih vrat.

Določite, kaj želite v življenju

Želite delati, dokler ne umrete? Nekateri ljudje počnejo in to bo spremenilo, kako se približujete svoji naložbeni filozofiji. Ampak večina nas ne. Večina od nas želi zgodaj zgodaj izstopiti iz dirke in narediti tisto, kar ljubimo. Torej ugotovite, kaj to pomeni za vas. Želite živeti s svojim zakoncem v majhni plaži? Želite biti mobilni in živeti izven priklopnika Airstream? Odločiti se morate vsaj glede smeri, kamor greste, tako da lahko načrtujete. Življenje na plaži je veliko dražje od gradnje drobnega doma na zemljišču v Wyomingu (v večini primerov).

Ko boste odgovorili na ta osnovna vprašanja, bi morali imeti smisel, kakšni so vaši dolgoročni finančni cilji (tj. Prihranite dovolj za upokojitev na plažo ali plačilo za zemljišče in drobne domove v gotovini).

Zdaj hočem, da te cilje zapišete nekam. Ne vnašajte jih v Wordov dokument ali na iPhone beležke - jih zapišite. Ne zanima me, če gre za odpadni papir ali lep Moleskine zvezek - jih zapišite. Zaupaj mi; tam je znanost.

Tuck teh ciljev nekam varno - predal, svojo denarnico, ali pripeti v hladilnik. Uporabite ga kot opomnik in barometer za prihodnje naložbene odločitve, ki jih boste izdelali.

2. Poiščite uravnotežen pristop

Zdaj, ko ste zapisali svoje cilje, se bo verjetno najprej zgodilo eno od dveh stvari. Postali boste preveč samozavestni ali nezadostni pri naložbenem pristopu.

Preveliko prepričanje

V knjigi Jonathana Burtona, Investment Titans, on daje primer prevelike zaupnosti, ki mislim, da je ta točka. Pravi, da če vprašate skupino ljudi, če se jim zdi, da so boljši od povprečja pri doseganju drugih, bo približno 90 odstotkov od njih reklo, da so. Nato uporablja enak pristop pri vprašanju ljudi, ali so boljši od povprečnih gonilnikov. V večini primerov bo skoraj vsakdo rekel, da so boljši od povprečja, kar ne more biti res, če upoštevate našo družbo. To vodi v prepričanje, da so mnogi od nas previdni, ko gre za stvari, vključno z naložbami.

Če ste preveč prepričani, lahko hitro pripelje do slabih naložbenih odločitev.Na primer, morda mislite, da poznate "več kot povprečni znesek" o določeni industriji ali staležu kot drugi ljudje in ignorirate rdeče zastavice tvegane naložbe. Potem pa nekaj mesecev kasneje ste bili navdušeni nad strahom, ko so bili zalogi. Prav tako lahko postanete preveč samozavestni glede pričakovane stopnje donosa, kar povzroča razočaranje in še bolj čustveno obremenjene odločitve (tj. Niste dobili 15%, ki ste jih pričakovali, zato boste naredili nekaj bolj tveganih odločitev, da bi nadomestili it).

Nezaupanje

Na strani preklopa lahko postanete nezaupljivi pri vlaganju. Običajno se to zgodi, ko ste imeli slabe izkušnje pri vlaganju (več o tem spodaj) ali postavite nerealna pričakovanja za sebe, ki jih nikoli ne morete izpolniti. Na primer, povprečna oseba ne more vedeti ničesar o naložbi ali o določeni družbi.

Delal sem za delniško raziskovalno podjetje, kjer so analitiki svoji celotni življenji posvetili specifični industriji in le nekaj podjetjem znotraj te industrije. Moja ekipa je pokrivala jeklarsko industrijo in skoraj vsa dejanja, ki se dogajajo v industriji, smo poznali le na peščici podjetij v tej panogi. To je bilo več kot dovolj dela, ker se boste naučili vseh zapletenih podrobnosti o podjetju - preprosto zato, ker morate.

Torej spoznajte, da nikoli ne boste vedeli vse o podjetju, skladu ali industriji. Včasih morate samo odločiti na podlagi informacij, ki jih imate, in to je najboljše, kar lahko storite. Če postanete preveč nezaupljivi, vam bo povzročil premišljene odločitve in na koncu boste izgubili pomembne naložbene priložnosti.

Poišči pravo ravnovesje

Tukaj je najti ravnotežje med prekomerno spoznanjem in nezaupanjem. Mislim, da bi to pomenilo samo prepričanje v vaše odločitve. Drug način razmišljanja o tem je všeč vašim odločitvam. Če lahko vložite odločitev o naložbi in ne morate dvakrat premisliti o tem ali drugič, se prepričajte, da ste premalo zaupanja. Če to stori lahko stalno, to pomeni, da sprejemate informirane in objektivne odločitve ter pretrpite preveliko zaupanje.

3. Popolnoma raznolika

Raznolikost vašega portfelja je nujna potreba za vsakega pametnega vlagatelja, vendar pa lahko pri čustvenem vlaganju igra drugačno vlogo. Ob portfelju, ki je uravnotežena in raznolika na mnogih področjih, lahko nenamerno preprečuje, da bi sprejeli izpuščajne odločitve na več načinov.

Prvič, mnogi od nas čustveno odločajo o naložbah, ker v našem portfelju primanjkuje raznolikosti. Veš, novi (ali preveč samozavestni) investitor, ki ima v svojem portfelju samo enega sklada ali enega glavnega staleža (* kašelj * Google * kašelj *), saj misli, da imajo vse, kar potrebujejo, le da ugotovi, da je eden pomembnih premikov na trgu v slabem položaju. Njihovo takojšnjo prerazporeditev investicij takoj prestavijo, da bi odražali tisto, za kar menijo, da je raznolik portfelj, in da ne upoštevajo stvari, kot so časovni razmiki na trgu, stroški sredstev, ki jih kupijo, in ali so delnice, ki so jih kupile, izplačala dividendo (opomba: za vrednotenje naložb).

Drugič, ob popolnoma diverzificiranem portfelju, zlasti z indeksnim in vzajemnim skladom, boste zmanjšali svojo željo, da bi se z vašim portfeljem "potegnili". Tinkering je dober - ne razumite me narobe - vendar mora biti strateško (to bi rekel to strateško rebalansiranje). Tinkering je slab, ko kupujete in prodajate sklade ali posamezne zaloge dosledno, da bi poskušali doseči nekaj popolnega ravnovesja diverzifikacije. Nikoli se ne bo zgodilo. To lahko povzroči ne samo ogromne finančne izgube, ampak tudi ogromne količine frustracije in tesnobe pri vlaganju.

Torej premešajte svoja sredstva med posameznimi zalogami in različnimi vrstami sredstev. Izberite strategijo za diverzifikacijo, ki deluje za vas (ne, 90% v velikih delnicah za vrednostne papirje ni za vsakogar) in se z njo pomikajte. Ker ste na ravneh zaupanja našli ravnovesje (glej, vi ste vedeli, da se bo vrnil), ste lahko prepričani, da je vaš portfelj raznolik in da se lahko osredotočite na druge stvari, dokler ne pride čas, ko morate informirati odločitev o vašem portfelju.

4. Ne bojte se izgubiti

Ste kdaj slišali, da športni analitik pravi, da ne igrajo, da bi zmagali, igrajo, da ne izgubijo? Če ne, je skupni športni izraz, ko ekipa igra preveč konzervativen. V nogometu ga veliko slišiš, ko ekipe ne napadajo nasprotnika in se namesto tega igrajo vse varno. Včasih ta strategija deluje, toda pogosteje kot ne vidite, se ekipa trudi, da ne izgubi.

Namesto tega bi se morali osredotočiti na zmago. In to bi morali storiti enako z vašo naložbeno strategijo.

V trenutku, ko začnete vlagati, kot da bi se "trudili, da ne boste izgubili", postanete čustveni vlagatelj (in pri tem preveč varen, kar ni dobra stvar). To je v skladu z iskanjem ravnovesja na ravni zaupanja, vendar bi morali igrati, da bi zmagali, ko vlagate. Morali bi biti proaktivni in agresivni, ko morate biti - ne preveč varni.

To pomeni, da se morate takoj znebiti strahu pred izgubo. V športu lahko izguba pomeni, da ne bo dobila strela na prvenstvu, v najslabšem primeru. V najboljšem primeru lahko postanejo povprečne ali celo ekipe za pleme-kalibra. Ampak ne nujno tudi prvenstvena ekipa

Če ste nenehno prestrašeni, ne boste nikoli prevzeli tveganja z vašimi naložbami. Brez tveganja, nikoli ne boste dali sami sebi (ali vašemu denarju) možnost rasti.Morate prevzeti tveganje, če želite biti celo oddaljeni uspešni pri vlaganju.

Razlika je v vaši stopnji odpornosti proti tveganju. Še vedno lahko igrate za zmago, ne da bi odkupili najbolj tvegane naložbe. Še vedno bi morali opravljati raziskave in opravljati domačo nalogo, vendar se ne bi smeli zanemarjati zaradi negativnih tveganj. Vsaka naložba ima določeno stopnjo tveganja za to in želim vas spodbuditi, da malce razširite svojo toleranco za tveganje.

Izgube v vašem portfelju so v redu. V redu je, da se investicija popolnoma izniči. To se zgodi. In to se bo zgodilo z vami - in celo najboljšimi investitorji. Zato odločate in diverzificirajte svoj portfelj, tako da lahko ta tveganja zavarovate z zalogami, ki ste jih pridobili. Za vsako 10-odstotno izgubo, ki jo imate, lahko imate stalež, ki dobi 15%, in neto dobite 5%. To priložnost ne boste dali, če boste igrali preveč varno. Žal mi je, da sem tukaj, vendar sem videl, da preveč ljudi zgreši na velikih vzponih na trgu, ker se preveč bojijo, da bodo izgubile svoje naložbe, pri tem pa celo odložijo upokojitev.

5. Uporabite Novice za informacije, ne za odločitve

Reševanje pomembnih novic na borzi je enostavno. To je, kjer večina od nas začenja odločati o čustveni naložbi. Novice povzročajo, da se odziva tako pozitivno kot negativno in neposredno povezuje z naložbenimi odločitvami.

Podatki kažejo, da je povprečni ameriški investitor od leta 1997 do leta 2016 opravil približno 70% slabše od stopnje donosa na S & P 500. Ti podatki kažejo, da je povprečni vlagatelj v letnih donosih pridobil približno 2,3% v primerjavi s 7,7% letnim donosom S & P 500. Tukaj je veliko dejavnikov, vendar je ta vrzel pomembna. To bi nas pripeljalo do tega, da bi verjeli, da povprečni ameriški investitor, ki nadzoruje njene naložbe, sprejema odločitve, zaradi katerih bi lahko naredil slabše kot indeks. Če je ta isti investitor pravkar zaprl ta denar v sklad, ki odseva S & P 500, bi izboljšali svoje dobičke za več kot 70%.

Zakaj torej obstaja velika vrzel?

Ponovno se tukaj pojavljajo številni dejavniki, vendar je eden glavnih dejavnikov sodba vlagatelja. Ko se odziva na novice, težimo k neinformiranim in neizobraženim naložbenim odločitvam, ki sčasoma povzročajo finančne izgube. Indeks ne sprejema nobenih odločitev - preprosto sledi določenemu številu zalog. Indeksni sklad je enak, odraža določen indeks in nima tveganja, da bi se odločali čustveno.

Ne, to ne pomeni, da bi morali dati vse, kar imate v indeksnih skladih. To pomeni, da se ne bi smeli odzvati na novice, ki jih vidite o trgu, ali na določene zaloge / sredstva, ki jih imate. Namesto tega uporabite te novice kot del večje odločitve. Uporabite ga kot eno manjšo podatkovno točko v številnih drugih podatkovnih točkah okoli naložbene odločitve.

Zabaven (če ne divji) primer, kako se to lahko zgodi

Izjava o omejitvi odgovornosti: to ni resnična situacija, ki se je zgodila - to je le primer.

Recimo, da ste vložili v Apple. Izvedli ste veliko raziskav o podjetju, vodilni ekipi in finančnih sredstvih ter ste zelo zadovoljni z dejstvom, da ste vložili 20.000 ameriških dolarjev na delnico Apple. Sledite četrtletnim in letnim računovodskim izkazom in redno spremljate Apple v medijih. Pripravili ste dolgoročno strategijo nakupa in držanja za vašo delnico Apple.

Potem, nenadoma vidite enkratne novice, ki pravi, da Apple CEO Tim Cook redno potuje v tujino, da bi drobi, da bi lahko imel "vizije" o tem, kje naj bi prevzel podjetje (mimogrede, izvršni direktor Onnita Aubrey Marcus počne stvari to in, čeprav neverjetno sporno, on in njegova družba sta divje uspešni). Preverite tiker in se prepričajte, da se Apple že ukvarja s 5%. Razmišljate, da je direktor podjetja, ki ste ga pravkar vložili 20, v oreški, takoj reagirate na novice in prodajate svojo celotno naložbo, veseli, da ste izgubili le 5%. Vaš skrb za Tim Cooka, ki družbo spravi s temi neorthodolnimi antiki, je zdaj počitek, saj ste prodali zalogo.

Mesec dni kasneje začenjate videti novice, da je Tim Cook počel, tehnično ni droga, temveč več halucinogena. Prebrali ste, da je šel enkrat na ekskurzijo z generalnim direktorjem Onnita Aubreyjem Marcusom, da je preizkusil to, in imel je neverjetno izkušnjo, da zdaj piše knjigo o delitvi na naslednjem srečanju delničarjev. Izvedeli boste, da raziskave podpirajo to izkušnjo je popolnoma varna (opomba: ne vem, ali je to ali ne, zato me ne citirajte tukaj), in je povzročil, da bo prišel do treh novih Appleovih inovacij, ki bodo spremenile obraz tehnologije za naslednjih 50 let.

Resnično ali ne, ljudje se odzovejo pozitivno in vidite, da se je delnica Apple dvignila na 22-odstotno dnevno dobičkonosnost na novičarske novice.

Kako se počutite zdaj?

Verjetno je zamašeno.

Ampak to se zgodi. Novice povzročajo nihanje navzdol in navzdol.

Kaj bi morali storiti, se ustavi, ko preberete izvirne novice o Timu Cooku in si ogledate, kaj je počel. Ali je to varen postopek? Zakaj je to delal? S kom je delal to izkušnjo? Ali bo to vplivalo na poslovanje ali je to samo Tim, ki je Tim?

To so vsi vzorci vprašanj, ki bi se morali vprašati, preden ga uporabite kot enotno podatkovno točko v odločitvi, ali naj storite kaj s katerim koli od vaših delnic družbe Apple. Imejte v mislih; obstaja veliko možnosti glede tega, kaj lahko storite tukaj. Lahko bi prodali malo zaloge, prodali vse ali ničesar ne.

Da, ta primer je bil neumesten in zabavan - vendar se takšne stvari dogajajo na trgu vsak dan. Morate biti sposobni omiliti svoja čustva in uporabiti to kot odlične podatke za bolj informirane in objektivne naložbene odločitve. Sama novica ne bi smela biti edini gonilnik odločitve.

6. Ne bodite ovca in sledite čredi

Pod enakimi vrsticami odzivanja na novice pride tudi po tem, kar počnejo drugi. Bitkoin fenomen je odličen primer tega. Ko vidite druge, ki imajo uspeh pri tem, verjamete, da lahko tudi vi. Torej poskušate vstopiti na akcijo in najverjetneje prepozno (vsaj za enako raven uspeha).

Ne predlagam, da delaš, kar počnejo drugi, je slaba stvar - za to obstaja nekaj veljavnosti, vendar jo morate znova uporabiti kot eno podatkovno točko v naložbeni odločitvi. Kot je rekla tvoja mama, "če bi Chris skočil z mosta, bi to storil tudi vi?" (Še vedno lahko slišim glas moje mame, ki to govori). Ne delajte, kar počnejo drugi, ker jim zaupate ali zaupate mase. V večini primerov je manj od odločitve in več o času odločitve.

Primer sledenja čredi

Uporabimo mojo nori primer Apple / Tim Cook iz zgornjega kot drug primer tukaj. Recimo, da ste bili na nasprotni strani milijonov trgovanj, ki so se zgodili, ko so ljudje ugotovili, da je Tim Cook pio čaj Ayahuasca z Aubreyjem Marcusom. Niste imeli lastniškega deleža v Appleu, vendar ste bili zainteresirani in videli ste, da je bil trending navzdol in veliko ljudi je bilo prodaja.

Večina ljudi bi skočila na vlak Apple na nekaj mesecev, ko se je zaloga začela povečevati na novice, da je bil Tim Cook tajen genij namesto matice, ki gre na čudne halucinogene poljske izlete. Toda tokrat bi bilo prepozno. Stalež bi že dosegel 20-odstotni odstotek, vaši dobički pa bi bili minimalni. Dejstvo je, da bi dobiček verjetno pomenil prekomerno korekcijo trga in prešel, zato bi se zaloga v nekaj dneh verjetno popeljala na bolj normalno raven, kar bi povzročilo takojšnjo izgubo.

Zato ne sledite čredi.

Namesto tega, ko opazite, da se stalež navzdol, nekaj mesecev prej, vidijo novice o Timu Cooku, morate raziskati, zakaj. Dobra najboljša praksa, da se zavedate, je, da ko vse drugo ne uspe, kupite nizko in prodajte visoko. Poznavši to, in vedoč, da je Apple že desetletja naraščajoče podjetje, pogledate v novice. Ugotovite, da je zgodba o tem, kaj Tim dela, res ali ne, podpira raziskave.

Naučili ste se, da so številni drugi izvršni direktorji naredili podobne izkušnje in jim povzročila, da imajo vsi pomembni "a-ha" trenutki - bodisi iz čaja Ayahuasca bodisi samo oddaljiti od vsakdanjega življenja. V večini primerov je to povzročilo povečanje zalog delnic podjetja. Po raziskovanju več o Apple kot podjetju (finančniki, vodstveni ekipi, zgodovina itd.), Ki ga določite, je pravi čas za nakup, čeprav vsi drugi prodajajo.

In ugani kaj?

Imel si prav.

V nekaj mesecih se boste na zalogi povečali za 22%. V tem trenutku lahko bodisi vzamete svoj dobiček in nadaljujete ali zadržite zalogo kot dolgoročno igro (kar je priporočljivo). Torej z uporabo drugega nora primera o Timu Cooku, pokazal sem vam, da ne morete iti s čredo in namesto tega uporabite te vrste gibanj kot podatkovne točke za vaše globlje raziskovanje.

7. Odstranite osebne občutke iz svojih naložb - nimajo občutkov za vas

Drug dejavnik, ki vam lahko povzroči, da sprejmete čustveno odločitev, je osebna vezanost na zalogo ali sklad, ki ga imate. Iz kakršnega koli razloga - bodisi darovali delnice od vaše babice ali delnice v družbi, ki jo je soavtor soustanovil - se moraš čustveno odvrniti od vsake posamezne naložbe, ki jo posedujete. Nimajo enake občutke zate.

Imeti osebno privrženost naložbi je podobno, kot da imate osebno vezanost na oprijemljivo stvar v vašem domu. Tako kot v show Hoarders lahko začnete shranjevati naložbo ali zbiranje naložb, čeprav se začne negativno vplivati na vas.

Tako kot dnevna soba, polna neuporabnih nizov dokumentov iz petdesetih let, ne bo naredila nekoga kakšno dobro, portfelj, napolnjen z manj uspešnimi zalogami, vam ne bo pomagal. Ko imate emocionalno prilogo, te naložbe ni enostavno prodati. To povzroči, da začasno ustavite, ko pride do legitimnega časa, da ga razmislite o prodaji - in mnogokrat smo na koncu upravičili, zakaj smo zadrževali stalež (tj. Babica je imela rad zaloge modrega čipa in vedela je, da bi bil General Motors za vedno).

Torej odstranite vsako čustveno prilogo za vaše naložbe in se spomnite, da v vašem portfelju ne potrebujete več nereda. Če naložba sesuje življenje iz vaših dobičkov, zmanjšajte svoje izgube in nadaljujte. Ne skrbite, babica se ne bo jezila.

8. Upoštevajte, da pretekli rezultati ne ustrezajo bodoči učinkovitosti

Včasih je preprosto pozabiti, da zaradi preteklosti podjetja v preteklosti ni vplivala na njeno prihodnost. Ker sem na Appleu, jih bom uporabil kot še en primer tega. Preden je Steve Jobs prevzel Apple leta 1997, je bila družba v slabem položaju. Zaradi skoraj 12 let naravnih izgub, mnogi menijo, da je bilo več kot varčevanje. Delnice so se trgovale z manj kot dolarjem na delnico. Na tej točki bi povprečni vlagatelj dejal, da Apple ni podjetje, v katerega se vlaga.

Delovna mesta so prevzeli leta 1997, vendar pa je prinesel ustvarjalnost in razmišljanje, s katerim se je podjetje začelo začeti. Ta pogon, skupaj z malo denarja iz Microsofta, je poganjal podjetje navzgor. Hitro naprej, nekaj več kot dve desetletji kasneje, in Apple je kulturna in tehnološka ikona. Stalež, od tega pisanja, se ukvarja z več kot 190 USD na delnico.

Nasprotno se lahko zgodi tudi. Ne pozabite, da je bil do leta 2001 Enron za šest najbolj zaporednih let, kot najbolj inovativna družba Amerike, objavil revija Fortune, ki se je trgovala po vseh časih. Potem bi se zdelo, da je podjetje neprepričljivo, da bi se vlagalo. Ampak vsi se spomnimo, kaj se je zgodilo konec leta 2001, ki je spremenilo to mnenje.

Zapomnite si le, kako podjetje ali stalež v preteklosti ni izvajalo nobenega resničnega indikacij o tem, kako bo to izvedlo v prihodnosti. Lažne predpostavke je enostavno in mislim, da bo podjetje nadaljevalo z novim trendom, vendar se je v tako veliko primerih izkazalo za pravilno.

Moj nasvet je, da ga uporabite kot še en del podatkov in še naprej opravljate svoje raziskave. Ne pozabite, da nikoli ne boste vedeli vse o naložbi ali določeni družbi, včasih pa morate kocke prevrniti z informacijami, ki jih imate. In tvegati moraš. V resnici nihče (vključno z njenimi delničarji in zaposlenimi) ni mogel predvideti, kaj se je zgodilo z družbo Enron. To je bila popolna prevara. Torej bi nekdo, ki bi konec leta 2000 vložil svoje gnezdenje v jajca, verjetno že vsaj na papirju in objektivno pripravil dobro investicijsko odločitev. To pa bi se izkazalo za eno izmed najhujših odločitev, ki bi jih lahko naredili.

9. Bodite neovrgno predpisujoči in ne odstopajte od metode

Nazadnje, če ne morete nadzirati svojih čustev, obstaja še vedno način za preprečevanje čustvenega vlaganja. Lahko sledite sistemu religiozno in se odločite, da se ne boste oddaljili od njega. Najboljši primer, ki ne vlaga, je Billy Beane in zgodba za Moneyball.

Če ste prebrali knjigo, veste, da je Beane natančno ocenil, kako je izbral člane svoje ekipe (če niste prebrali knjige, prebrali to - ima nekaj odličnih lekcij in film ne naredi zgodbe pravičnosti). Če nekdo ne bi ustrezal natančnemu kalupu tega, kar je iskal, bi se jih znebil ali pa jih v celoti prenesel.

Mnogi ljudje so se nasmehali nad tem, kako je vodil svojo ekipo, vendar je imel formulo in se mu je držal - in ni pustil čustev, da bi se mu odločili o svoji ekipi.

To lahko naredite tudi z vlaganjem. Izziv je, da ne boste nikoli našli dokazane metodologije, ki deluje dosledno. Tudi če to storite, boste morali biti zelo strogi pri sledenju in nikoli ne boste popolnoma popolni.

Najboljša "formula", ki vam jo lahko dam, je vrednostna metoda naložbe, ki jo je rodil oče vrednostnih naložb, Benjamin Graham. To metodologijo so sprejeli uspešni vlagatelji, kot je Warren Buffett, in se osredotoča na podjetja, ki se ne ukvarjajo z dolgovi, dobrimi izdelki ali storitvami, imajo močne finančne rezultate in plačajo dividende svojim vlagateljem (obstaja veliko več idiosyncrasies o vrednosti naložb, zato je najbolje, da preverite ta članek in preberete Grahamovo knjigo).

Bistvo je, da če imate formulo, ki deluje, in jo držite, se boste izognili odločitvam za čustveno vodenje, ker preprosto sledite logičnemu vzorcu. Če investicija ustreza določenim smernicam, kupite. Če ne, ali če ni, prodajate.

Spodnja črta

Phew, to je bilo globoko. Če ste se obtičali z mano do te točke, upajmo, da boste imeli nekaj dragocenih idej, kako se izogniti čustvenemu vlaganju. Če povzamemo, bi morali identificirati svoje dolgoročne cilje in uporabljati zunanji "hrup" kot trende in novice kot podatke za svoje objektivne odločitve. Odločitve o naložbah se ne bi smele jemati rahlo, zato se prepričajte, da veste, kaj počnete in kaj morate gledati, preden kupite katero koli zalogo. Če niste prepričani, se držite indeksnih skladov ali pa porabite naslednjih nekaj tednov, ko kopirate naložbene arhive.

Priporočena: