7 Stvari kupci in prodajalci morajo vedeti o Radon Testing

Kazalo:

7 Stvari kupci in prodajalci morajo vedeti o Radon Testing
7 Stvari kupci in prodajalci morajo vedeti o Radon Testing

Video: 7 Stvari kupci in prodajalci morajo vedeti o Radon Testing

Video: 7 Stvari kupci in prodajalci morajo vedeti o Radon Testing
Video: Električno talno ogrevanje z ugodnim Petrol financiranjem brez obresti, brez pologa, do 7 let. 2023, Oktober
Anonim

To je National Radon Action Month, in opravili smo domačo nalogo, da bi našli odgovore na najpogostejša vprašanja o tej resni problem.

Januar je National Radon Action Month: Kaj je boljši čas za raziskovanje, kaj morajo lastniki stanovanj vedeti o testiranju radona in radona? Ne glede na to, ali ste že več let v vašem domu ali pa se želite zapriti v tem domu za prodajo v Santa Feu, NM, je pomembno, da vaš dom preizkusite - in vedite, kaj storiti, če dobite povišan rezultat.

Tukaj je sedem vprašanj (in odgovorov!), Ki jih imajo ljudje pogosto o testiranju radona in radona.

1. Kaj je radon?

Radon je naravno nastajajoči, rakotvorni radioaktivni plin, ki nastane zaradi razgradnje urana. Najdemo ga v kamninah, tleh in vodi. Če pogledamo na to, kako lahko je nevaren radon, upoštevajte to: Kajenje je številka ena vzrok pljučnega raka - radon je številka dva. Približno 21.000 Američanov vsako leto umre zaradi pljučnega raka, ki ga povzroča radon.

"Kot kajenje se tveganje izpostavljenosti poveča s koncentracijo in količino izpostavljenega časa," pravi Darryl Watson, direktor industrijskih higienskih storitev ATC Group Services LLC v Marietta, GA.

Ne morete videti ali vonj radona. Edini način, kako vedeti, ali je v vašem domu, je preskus za to - in za radon ni varne ravni. Agencija za varstvo okolja (EPA) pa je ugotovila, da raven ravni nad štirimi picocuries na liter ali višje v domu potrebuje pozornost. "To je znano kot" ukrepska raven ", lastnik stanovanj pa mora sprejeti ukrepe za zmanjšanje vnosa radonskega plina," pravi Kelly Hager, izvršna direktorica družbe Kelly Hager Group Real Estate Services v Chesterfieldu, MO.

2. Kako radon pride v domove?

Radon pride v domove skozi razpoke v temeljih in stenah. Prav tako lahko vstopa skozi odprtine okrog vodovodnih cevi, plinskih cevi, črpalk za črpalke in odvodov, pravi Debra Holtzman, J.D., M.A. in nacionalno priznani strokovnjak za varnost in zdravje otrok. "Kako je bil zgrajen dom in kateri gradbeni materiali so bili uporabljeni, lahko vpliva na raven ravni," dodaja.

Če je radon v domu, je običajno v kleti ali v prostoru za plazenje in na nižjih ravneh. "EPA in generalni kirurg priporočata testiranje vseh domov pod tretjem nadstropjem za radon," pravi Holtzman. Tveganje z radonom se povečuje v zimskem času, ko so domovi običajno zapečateni, pri čemer imajo vsi radoni, ki bi lahko vstopili v dom.

3. Kaj naj storijo prodajalci za testiranje na radon?

Če prodajate svoj dom, je dobro preizkusiti, preden ga daste na trg. Na ta način, če vaš test razkrije problem radona, lahko poskrbite za to, preden se plaši kupcev. "Na srečo je testiranje enostavno in poceni," pravi Holtzman. "Vaš lokalni zdravstveni oddelek lahko ponuja brezplačne komplete ali komplete po znižani ceni. Kate lahko kupite tudi v lokalni strojni opremi ali v trgovini za izboljšave doma."

4. Kakšne so pomisleki prodajalcev o radonu?

Če po testiranju svojega doma odkrijete višje ravni radona, ni potrebe po paniki - to težavo odpravite. "Obstajajo številni načini za zmanjšanje ravni radona. Radonska služba vaše države vam lahko ponudi seznam kvalificiranih pogodbenih delavcev za blaženje radona, "pravi Holtzman. "Stroški zmanjševanja ravni radona v obstoječih domovih so običajno v razponu od 800 do 2.500 ameriških dolarjev."

"Glede na svoje sposobnosti je zmanjšanje ravni radona lahko delo DIY, vendar bolj verjetno boste potrebovali pomoč specialista," pravi Watson. "Bodite pozorni na senčne operaterje in se prepričajte, da zaprosite za reference."

Potencialni kupci naj vedo, da ste testirali za radon in kakšne so bile rezultate. In če ste zaskrbljeni zaradi izpostavljenosti radonu, medtem ko živite v vašem domu, prosite svojega zdravnika, naj išče znake pljučnega raka.

5. Kaj naj kupci vprašajo o radonu?

Če kupujete hišo, vprašajte, ali je bil pred kratkim preizkušen za radon. Če je, vprašajte rezultate. Če ni, preverite dom. Čeprav je radon mogoče najti kjerkoli, so višje koncentracije pogostejše na severovzhodu, srednjem zahodu, južni Appalachia in severnem Plainsu. "V mojem območju [Greater Syracuse, NY] je običajno, da kupec izvede preskus radona ob domačem inšpekcijskem pregledu," pravi Bob McTague z CNYAgent Team of RealtyUSA. "Lahko je nepredvidljiv nakupne pogodbe."

6. Kaj kupci vedo, preden kupijo hišo, ki je testirala visoko za radon?

Če ste našli hišo, ki jo imate radi, vendar je testirana visoko za radona, "prosite za zmanjšanje radona, da bi dosegli raven pod sprejemljivo mejo," pravi McTague. "Prodajalec običajno plača za blažitev in ponovitev. Radon se v večini primerov lahko ublaži na sprejemljivo raven, vendar se obrnite na strokovnjaka za blaženje radona, če imate vprašanja ali skrbi."

7. Katere ukrepe je treba sprejeti za zmanjšanje radona pri gradnji novega doma?

Nekateri gradbeniki uporabljajo radonsko odporne gradbene materiale. "Povprečni stroški namestitve radonskih lastnosti med gradnjo novega doma znašajo 350 do 500 dolarjev, stroški pa so lahko tako nizki kot 150 dolarjev," pravi Holtzman.

Spodnja črta

"Velika večina domov nima radonske težave, ampak pogleda na posledice, če jih ima," pravi Darryl Watson. Priporoča, da se vsaka hiša testira na radon, ne glede na to, ali gre za novozgrajeni dom ali starejše stanovanje. To je še posebej res, če je dom na območju visoke radona, vendar ne pozabite, da je radon lahko kjerkoli. "Testiranje je edini način, da veste, ali ste vi in vaša družina izpostavljeni radonu," pravi Holtzman.

Čas za testiranje radona? Delite svoje izkušnje in nasvetite v komentarjih spodaj!

Priporočena: